Kada i koliko hraniti psa?

Kada govorimo o hrani, psi izgledaju kao „rupe bez dna“, s obzirom da im nikada nije dosta hrane. Pored redovnih obroka koje ste prilagodili svom ljubimcu, vaš pas će često koristiti trikove kako bi dobio dodatnu hranu.

Višak hrane znači i probleme koji nastaju zbog pretjerane težine, pa je važno znati kada je pas zaista gladan, a kada pokušava da manipuliše.

Istraživanje Asocijacije za pseću gojaznost iz 2016. godine pokazalo je da je čak polovina od 42 miliona pasa u Americi gojazno ili ima višak kilograma.

Kada i kako hraniti psa?

Veterinar Lu Budik ističe da psi mogu da izdrže bez hrane „tri, četiri, pet, pa čak i više dana“, sve dok imaju pristup svježoj vodi. To ne znači da gojaznog psa treba da stavite na radikalnu dijetu ili izgladnjivanje, ali je znak da psi nijesu toliko gladni, koliko se zapravo čine.

Ishrana zavisi od rase psa, no idealno bi to izgledalo ovako:

  • Štenci – manji obroci tri puta dnevno
  • Manje rase odraslih pasa – dva manja obroka dnevno
  • Srednje do velike rase odraslih pasa – dva srednja obroka dnevno
  • Velike rase odraslih pasa – jedan veći obrok po danu
  • Stariji psi – jedan do dva manja obroka dnevno
Količina obroka zavisi od aktivnosti

Da li vaš pas sjedi na kauču toliko često da praktično ima svoje mjesto? Dnevna ili redovna vježba igra veliku ulogu.  Često pas koji djeluje gladno zapravo traži više fizičke aktivnosti.

Regularno vježbanje utiče da se hrana troši na energiju, a utiče i na varenje. Šetnja i fizička aktivnost znače da pas troši hranu efektivnije od psa koji nije fizički aktivan.

Potreba za hranom mijenja se i u zavisnosti od vremenskih prilika, pa je svaki pas jedinka za sebe. Zbog toga, savjetuje se da u dogovoru sa veterinarom formirate idealnu ishranu, te da je periodično prilagođavate prilikama i potrebama vašeg ljubimca

foto: Pexels

Komentariši