Istraživanje pokazalo: Psi drugačije utiču na živote muškaraca i žena

Prisjetite se momenta kada ste poželjeli da imate psa. Da li se sjećate razloga zbog kojeg ste nabavili štene? Istraživanje sprovedeno u Australiji je pokazalo da taj razlog zavisi od vašeg pola.

Na osnovu ankete u kojoj je učestvovalo 600 neoženjenih muškaraca i neudatih žena, pokazalo se da žene više preferiraju društvo pasa nego muškaraca. One su tvrdile kako su psi bolje društvo, pouzdaniji i simpatičniji. Osim toga, navele su da psi pružaju osjećaj sigurnosti.

A da li su muškarci istog mišljenja kada je u pitanju dovođenje psa u dom?

Zanimljivo je, da je ova motivacija kod muškaraca drugačija. Umjesto posmatranja pasa kao savršenih članova porodice, muškarcima je bitna nježnost koju psi pružaju.

Drugim riječima, muškarci su bez problema i osuđivanja pokazuju svoju ljubav prema psima. U poređenju sa stereotipom o ženama da se ponašaju kao majke koje brinu o svom djetetu, čini se da se takav steretip rijetko vezuje za muškarce i pse.

Muškarci, podjednako kao i žene vole da maze i grle svoje pse, da ih drže u krilu i slično.

Zašto psi nekad više preferiraju odrasle ljude, a naročito žene?

Ako smo zaključili da muškarci i žene imaju svoje sklonosti i tendencije kada je u pitanju briga o psima, isto važi i za pse. Čini se kako psi radije komuniciraju sa odraslima, nego sa djecom, i to posebno sa ženama.

O psima se u domaćinstvu najviše brinu žene. Na taj način, psi su navikli na veću interakciju i više provedenog vremena sa ženskim dijelom  porodice. Ostali faktori mogu imati važnu ulogu, kao što je na primjer zatrašujući izgled i ton glasa koji imaju muškarci.

To može biti i razlog zašto neki psi ne prihvataju baš dobro djecu koja su previše aktivna. Što se manje upoznaju sa drugim ljudima, veća je vjerovatnoća da će se psi osjećati ugroženim od strane djece.

Komentariši