Gubitak balansa kod pasa – signal opasnih bolesti

Iznenadni gubitak stabilnosti kod pasa situacija je kod koje bi trebalo da obratite posebnu pažnju jer može da bude signal vrlo opasnih zdravstvenih problema.

Najčešći razlog za gubitak balansa kod pasa su povrede glave. Tome se dodaju i infekcije srednjeg uha, ali i otrov.

U situaciji kada vaš pas izgubi stabilnost, provjerite da li na njegovoj glavi ima znakova povreda. Ako pronađete posjekotine ili druge znake povrede, odmah posjetite veterinara.

Ukoliko pas nema vidljivih povreda glave, a ne pati od dijabetesa, provjerite cukove uši za neprirodne pojave, poput zapaljenja. Ukoliko primjetite nešto na uhu psa, to znači da je moguća infekcija uha, te treba da posjetite veterinara.

Ako vaš pas pati od dijabetesa, provjerite da li je primio dovoljnu dozu insulina, kao i da li ga je dobio u pravo vrijeme.

Razlozi za gubitak stabilnosti su i konzumacija alkohola, moždane poteškoće, ali i situacije u kojim je pas progutao neki predmet.

Gubitak stabilnosti je teško spriječiti, no rizik možete smanjiti tako što uklonite predmete koji mogu da naštete psu, posebno ljekove namijenjene ljudima. Takođe, pravilno i pravovremeno liječenje upala i zapaljenja uha smanjiže rizik da vaš pas dođe u situaciju da ne može da kontroliše svoju stabilnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *