Najčešće povrede mačijeg repa i kako ih liječiti

Mačiji rep često je neodvojiv od njene ličnosti. On nam pokazuje kako se mačka osjeća, njim komunicira, ali ga i koristi za balans i održavanje toplote.

“Mačiji rep ima više funkcija i zbog toga je bitno da vlasnici obrate pažnju na rep isto koliko i na ostale česte povrede ili bolesti kod mačaka”, kaže Teri Skadron, veterinarka u “Skadron bolnici za životinje” u američkoj državi Minesoti.

Heder Diđakomo, vlasnica veterinarske ambulante u Pensilvaniji, ističe da povrede repa kod mačaka nijesu česte, ali takođe naglašava važnost održavanja repa.

“Mačke koje žive u kući u manjoj su opasnosti od povreda repa od onih koje žive vani. Zbog toga, ako imate mačku, najbolje je da živi u vašem domu, kako bi se rizik od povreda sveo na minimum”.

Ako pak dođe do povreda, evo nekih od najčešćih razloga.

Ujedi

Nastaju najčešće kada mačka bježi od druge životinje. Kod manjih ujeda, povreda će se sama sanirati, a najbitnije je da se rana ne inficira.

Veterinar će kod nešto većih povreda prepisati ljekove, očistiti ranu i predložiti da se mački ograniči kretanje, kako bi povreda brže bila sanirana.

Posjekotine

Kod posjekotina se preporučuje da hidrogenom nježno očistite rep, te da pustite da sam zaraste.

Infekcije kože

Kod infekcija, najbolji potez je da posjetite veterinara, kako bi procijenio nivo i prirodu infekcije.

Frakture i dislokacije

Frakture i dislokacije najčešće nastaju kod težih povreda, poput situacije kada mačku udari auto, ili kada se rep priklješti za vrata.

Ove povrede je obično lako uočiti, a veterinar će najčešće odraditi snimanje repa, dok se kod težih povreda izvodi i amputacija.

Povrede repa, iako ne tako često, mogu nastati i od ujeda buva, alergija, loše hrane, ali i stresa.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.