Da li ljudska hrana utiče na gojaznost kod pasa?

Prema istraživanju u Americi, čak 56 procenata pasa 2017. godine imalo je višak kilograma ili je spadalo u grupu gojaznih. Ovaj rastući problem analizirali su stručnjaci, a veterinar Erni Vard, koji prati pseću gojaznost od 2006. godine, ističe da gojaznost predstavlja najčešću opasnost po zdravlje ljubimaca.

„Debelo tkivo pumpa hiljade potencijalno opasnih hemikalija, hormona i materija koje mogu dovesti do kancera, visokog krvnog pritiska, otkazivanja bubrega, bolesti srca, smanjenog životnog vijeka, ortopedskih bolesti, respiratornih i kožnih poremećaja. Uz to, težina utiče i na kvalitet života psa, jer mu je teže da se penje uz stepenice ili da šeta“, kaže Vard.

Gojaznost je kompleksan poremećaj koji uključuje razne faktore, uključujući genetiku. Ipak, pretjerano hranjenje i nedostatak vježbe su ozbiljni problemi, na koje utiču i ljudi.

„Psi i ljudi zajedno evoluiraju, te jedu često iste stvari. Na kraju se sve svodi na nutritivne vrijednosti hrane“, ističe Vard.

On dodaje da je, kako ga naziva, „hibridni meni“ – kombinacija kvalitetne komercijalne pseće hrane i ljudske hrane idealna formula za zdravlje.

„Hranjenjem psa ljudskom hranom možete mu omogućiti dodatne proteine i vlakna, kao i masti koje su idealne za varenje. Brokoli, celer ili zelena salata mogu imati veliki uticaj na zdravlje. Te male stvari imaju veliki uticaj“,  kaže Vard.

On dodaje da hranjenje ljubimaca proizvodima koji nijesu zdravi, iako to psi traže, čine veliku štetu ljubimcima, što na kraju dovodi do problema sa zdravljem. Zbog toga, ističe Vard, važno je edukovati se oko ishrane ljubimaca, jer pravilna ishrana dovodi do dužeg i srećnijeg života za vašeg cuka.

Komentariši