Cuko upozorava: Pretjeran unos vitamina D može dovesti do smrti pasa!

Brojni brendovi hrane za pse u Americi povukli su dio svojih proizvoda, nakon što je Administracija za hranu i ljekove (FDA) izdala upozorenje kako je u nekim proizvodima otkriven pretjeran nivo vitamina D.

FDA je primila više izvještaja o psima koji su se razboljeli nakon što su konzumirali hranu neimenovanog proizvođača. Istraživanje koje je sprovela ova agencija otkrilo je da je u nekim proizvodima otkriveno čak 70 puta više nivoa vitamina D od dozvoljenog.

Vitamin D pomaže psima da održe optimalan nivo fosfora i kalcijuma u tijelu, što je ključno za zdravlje kostiju, ali i srce, mišiće i funkcije nervnog sistema.

Ipak, pretjeran unos ovog nutrijenta dovodi do disbalansa u nivou fosfora i kalcijuma. Rezultat su ozbiljne posljedice poput bolesti bubrega pa čak i smrti.

Kako prepoznati pretjeran unos vitamina D

Simptomi trovanja vitaminom D kod pasa uključuju povraćanje, gubitak apetita, povećanu žeđ, povećanu potrebu za uriniranjem, gubitak kilaže.

FDA savjetuje da u slučaju sumnje na trovanje vitaminom D odmah pozovete veterinara, kako bi postavili pravilnu terapiju za vašeg ljubimca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *