Cuko savjetuje: Kako pripremiti mačku za putovanje bez stresa?

Sezona praznika obično znači i češća putovanja i posjete porodici i prijateljima. Dio tih putovanja su i naši ljubimci, a proces može biti stresan, pa je Cuko za vas spremio savjete kako da stres putovanja svedete na minimum.
Upoznajte mačku sa kutijom za transport

Umjesto da je stavite u ostavu, kutiju za transport držite blizu vaše mačke. Savjet stručnjaka je da kutija bude na mjestu na kom mačka obično odmara. Iako neće ulaziti često u nju, kutija će biti u njenoj blizini, pa joj neće biti nepoznata kada budete kretali na put.

Takođe, u kutiju možete ubaciti i jastuk koji mačka koristi za odmor, ili neki vaš odjevni predmet, s obzirom da će poznat miris učiniti da se osjeća bolje i sigurnije.

Budite joj u vidokrugu

Nelagodu i stres od skučenog prostora i hiljada raznih mirisa, kao i rada motora tokom vožnje, možete umanjiti pozicioniranjem kutije tako da vas vaša mačka može vidjeti u svakom trenutku.

Kod mnogih ljubimaca, posebno onih udomljenih, postoji strah od novog napuštanja, pa prije putovanja provedite dodatno vrijeme sa vašom mačkom, kako bi joj dodatno pokazali ljubav i povezanost.

Pričajte sa mačkom

Iskustva pokazuju da pričanje umiruje ljubimca. Govorite nježnim i mirnim glasom.

Pričajte o vašoj ljubavi prema ljubimcu, pozitivnim stvarima i slično.

Fizički kontakt

Najbolji način da umirite ljubimca je, naravno, fizički dodir. Prsti kroz otvore na kutiji omogućiće mački da se češka o vas, kao i da vi dodirnete svog ljubimca.

Svaka mačka ima posebnu ličnost, te vašim poznavanjem mačke možete izabrati najbolju metodu da umirite svog ljubimca.

Budite mirni, spremite se na vrijeme, i vaše putovanje ne bi trebalo da bude previše stresno ni za vaš, ni za vašu mačku.

 

Komentariši