Cuko upozorava: Nikako ne kažnjavajte fizički svog psa!

Fizičko kažnjavanje kod velikog dijela vlasnika pasa smatra se legitimnim procesom dresure, no to je potpuno pogrešno mišljenje, ističu stručnjaci!

U svojoj knjizi “It’s me or the Dog”, Viktorija Stivel, stručnjak za dresuru i ponašanje pasa, ističe da se tim narušava povjerenje između psa i ljudi.

“Kada udarite psa, učite ga da vas se plaši. Time rušite njegovo povjerenje i umanjujete njegovo samopouzdanje”, kaže Stivel.

Ona dodaje i da su psi koji trpe fizičke kazne, koje prerastu u nasilje, bivaju i sami agresivniji.

“Nesigurni psi, koji trpe fizičko nasilje, češće pokazuju nasilje i agresivnost”, dodaje Stivel.

“Šaptač psima”, svjetski poznati Cesar Milan, takođe zastupa “pozitivno kažnjavanje”, koje nikako ne uključuje fizičko kažnjavanje.

Pat Miler, autorka knjige “Moć pozitivne dresure psa”, ističe primjer vršenja nužde. Ako vaš pas urinira na podu, možete se izvikati na njega, a on će se povući. Miler dodaje da ste uspjeli u vašoj misiji – ako je ona bila da otjerate svog psa.

Pas će naučiti da ne urinira na tom podu ili tepih, ali će uraditi to negdje drugo u kući. Poenta je da naučite psa da je vršenje nužde u kući pogrešno, a vikanje i fizičko kažnjavanje to jednostavno neće uraditi.

“Nasilje dovodi do nasilja, a agresija dovodi do agresije”, kaže Patricija MekKonel sa Univerziteta u Viskonsinu, pozivajući se na istraživanje sprovedeno u Belgiji 2008. godine, kada su istraživači na uzorku od 33 psa zaključili da psi koji su češće kažnjavani pokazali manje uspjeha na testovima od pasa koji su dresirani na pravilan način, dakle bez nasilja.

Savijene novine, udarci rukama i nogama dakle, treba apsolutno isključiti. Psu treba pružiti vrijeme da uči, a najbolja pomoć je da pratite ponašanje svog ljubimca, te da ga nagrađivanjem i pohvalama ohrabrite da radi pozitivne stvari, koje će vremenom postati automatske.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.