Zašto mačke toliko vole kutije?

Za vas, prazne kutije su možda smeće, no za mačke, one su vrlo interesantni predmeti. Cuko vam otkriva zašto mačke toliko vole kutije.

Merlin Kriger, vlasnica “TheCatCoach” portala ističe na prvom mjestu sigurnost.

“Sve životinje imaju neke mehanizme prema kojim “rade”. Kutije su mačiji način da se nosi sa stresom. Ako je u problemu, kutija je prostor gdje se može povući na sigurno, a ujedno posmatrati prostor oko sebe”, kaže Kriger.

Studija o ponašanju životinja pokazala je da kutije zaista smanjuju nivo stresa kod mačaka. Kriger zbog toga savjetuje sve one koji su tek dobili mačku, ili je ostavljaju preko dana: “Postavite im u kući par kutija. To će im pružiti osjećaj kontrole, sigurno mjesto da se sakriju kada za to budu imale potrebu”.

Još jedan razlog je toplota. Mačke i ljudi imaju različitu tjelesnu temperaturu, pa temperatura u kućama je nešto manja nego što odgovara mački. Zbog toga kutije pružaju i izolaciju.

Kriger savjetuje da kutije držite u blizini zida, sa otvorom okrenutim put zida. U kutiju možete ubaciti i neki peškir ili stariju majicu, koja miriše na vas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.