Cuko savjetuje: Pretvorite šetnju psa u trening

Šetnja psa ne mora biti samo dio vaše i rutine vašeg psa. Ovaj vid druženja sa ljubimcem pozitivno utiče na vaše zdravlje, a uz par savjeta, svakodnevnu šetnju možete pretvoriti u trening.

Triša Montgomeri, predsjednica „K9 Fit Club“ ističe da je prije svega bitno uskladiti svoj ritam sa karakteristikama ljubimca. Naučiti psa pravilno da šeta takođe je bitno, kako ne bi došli u poziciju da vučete svog ljubimca za sobom.

Dnevni raspored šetnji koji odgovara vašim obavezama je važan za psa. „Dvije 30-minutne šetnje tri do pet puta nedjeljno je idealna kombinacija“, kaže Ejndžel Vaserman, osnivač „Paws in Training“ programa.

Ona dodaje i da su teren na kom se vježba i intezitet vježbanja takođe bitni. Šetnja koja je na ivici trčanja se smatra idealnom za ovaj vid rekreacije i vježbanja.

Ukoliko je dva puta po 30 minuta više nego što možete da izdvojite vremena, parola „bolje išta nego ništa“ ovdje apsolutno važi. I desetak minuta fizičke aktivnosti značiće vama i ljubimcu, a dok se pripremate za posao ili druge obaveze, uzmite lopticu i bacite je svom ljubimcu, kako bi ga fizički angažovali.

Rutina koju stvorite može dosaditi, pa se ne plašite da mijenjate gore pomenuti intezitet šetnje. Istražite kako utiču na vas duže šetnje, brži ritam ili izazovniji teren.

Beneficije šetnje i vježbanja sa ljubimcem osjetiće vaš ljubimac, ali i vi, s obzirom da fizička aktivnost podiže nivo energije, pomaže nam da bolje spavamo i smanjuje anksioznost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *