Cuko savjetuje: Kako riješiti problem pretjerane zavisnosti vašeg psa od vas

Da su psi životinje koje zavise od čopora, dobro je poznato. Ipak, „čoporsko“ ponašanje psa često se shvata pogrešno, te se ne razdvaja linija od lidera čopora, što bi trebalo da budete vi, i dijela čopora, što nikako ne bi trebalo da postanete.

Psi vole da provode vrijeme sa svojim ljudima, i to nije ništa čudno. Kada pak postavite sebi pitanje da li se pas plaši ako nijeste uz njega, kao i da li vas prati iz razloga koji nijesu ljubav, morate znati odgovor.

Anksioznost kod pasa je česta, posebno kod manjih rasa. Ove manje rase zavise od vlasnika zbog svoje veličine.

Psi poput njemačkog ovčara obično čekaju komande jednog čovjeka, jer su kroz istoriju pareni kako bi pratili pastire. Veći psi, poput labradora i retrivera takođe uživaju u društvu ljudi, a razlozi za praćenje vlasnika, ma gdje oni kreuli su razni.

Dobijanje poslastica, maženje, pažnja i pohvale su razlozi zbog kojih će vaš pas biti uz vas.

Problem nastaje kada pas prati vas i samo vas, ignorišući druge ljude. To su signali anksioznosti kod pasa, jer cuko zahtjeva da mu uvijek budete dostupni.

Pomoći mu možete na više načina, poput druženja sa drugim ljudima, gdje će vaša porodica ili prijatelji provesti vrijeme sa psom, hraniti ga, igrati se sa njim ili ga šetati.

Anksiozni psi će uraditi sve kako bi dobili vašu pažnju, pa pazite kakva ponašanja nagrađujete. Ako napustite prostoriju, a vaš ljubimac počne da zauvija, nemojte se odmah vratiti ka njemu. Jednostavno, naučite ga da cviljenje, grebanje ili drugo nepoželjno ponašanje neće rezultirati njihovom „pobjedom“.

Asocijativna ponašanja, poput uzimanja ključeva, torbice ili gašenja svijetla, eliminišite tako što ćete ove i slične akcije preduzimati i tokom dana kada ne želite da idete van doma. Tako će vaš pas uočiti da to što uzimate ključ ne znači nužno da treba da otrči do vrata i čeka na vaš odlazak.

Nemojte ni da se igrate sa psom po cijeli dan, već ga naučite da se sam igra sa igračkama koje su sigurne po njega. Tako će se sam zabaviti kada vi nijeste u okolini.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *