Cuko savjetuje: Kako pravilno upoznati psa sa bebom

Ukoliko imate psa, dovođenje bebe u dom može biti zastrašujuće za vašeg ljubimca. Beba se čini kao čovjek, ali miriše, zvuči i kreće se na način koji cuko nikada nije vidio. Naravno, sva pažnja vlasnika se sa psa prebaca na bebu.

Psi naravno, mogu da budu ljubomorni, jer gube status centra pažnje. Ipak, planiranjem unaprijed i pravilnom pripremom možete stvoriti čvrstu vezu između vaše bebe i četvoronogog drugara.

Evo šta savjetuje “Američki kinološki klub”

Prije svega, postarajte se da pas zna osnovne komande, poput “sjedi”, kako ne bi skočio i eventualno povrijedio bebu.

Postepeno promijenite rutinu psa, kako ne bi promjene u svom životu povezao sa dolaskom bebe. Takođe, i vrijeme provedeno sa psom uoči dolaska bebe prilagodite svojim mogućnostima. Nikako ne želite da psu poručite kako je dolazak bebe odjednom smanjio vaše zajedničko vrijeme.

Pustite različite zvukove beba tokom dana, kako bi se ljubimac navikao na novog člana familije. Takođe, i mirise beba, poput losiona ili pudera, vaš pas bi trebalo da osjeti i da se navikne prije dolaska bebe.

Prije nego beba dođe, naučite psa da “ode na mjesto”.

Kada dođete kući, prvo pozdravite psa, prije nego uvedete bebu, kako ne bi bio previše uzbuđen i eventualno povrijedio novorođenče.

Omogućite psu da se privikne na miris i zvuk bebe, prije nego ga pustite u neposrednu blizinu bebe. Nakon par dana života pod istim krovom, pustite psa da onjuši bebu držeći ga na povocu.

Kada pas onjuši bebu, te se navikne na njen miris, pustite ga bez povoca, ali uz prisustvo starije osobe, s obzirom da pas bebin krik ili plač može protumačiti kao znak za igru.

Pružite svom psu pažnju kada je beba u okolini, te nikako ne kažnjavajte psa kada dira bebine igračke. Tim ćete samo stvoriti negativnu asocijaciju psa prema mirisu bebe.

Kada beba počne da puzi, postarajte se da ne čupa rep ili uši psa, te nikada, bez obzira koliko povjerenja imate u svog ljubimca, ne ostavljajte ga samog sa bebom.

Za kraj, iz “AKC” navode da napravite “sigurnu zonu” za psa, gdje može odmoriti bez narušavanja prostora od strane djece.

Komentariši