Cuko otkriva: Kako izaći na kraj sa psećim lavežom?

Lavež je u psećem svijetu sasvim prirodna i normalna stvar i veoma važno sredstvo komunikacije. Međutim, lajanje nekada može biti problematično, a vlasnik, kao vođa čopora, treba da riješi taj problem. Isprobajte trikove i savjete koje vam preporučuje čuveni šaptač psima, Cesar Millan.
1. Ispravite ponašanje psa i budite dosljedni u tome

Recite svom psu da prestane da laje koristeći pogled, zvuk ili fizičku korekciju, ali se nemojte na tome zaustaviti. Pas će nakratko prestati sa lajanjem, a zatim opet nastaviti. Iako je njegovo tijelo opušteno, njegov mozak je i dalje na oprezu. Budite strpljivi i sačekajte da se pas u potpunosti pokori i tek onda nastavite sa daljim aktivnostima.

2. Budite smireni dok pokušavate da natjerate psa da prestane da laje

Konstantno lajanje može biti iritirajuće, ali sigurno nećete riješiti ovaj problem ako ste isfrustrirani. Životinje neće pratiti nestabilne lidere. Čak će i pas oslikavati vašu energiju, te ako ste vi nervozni, biće i on. A lajanje je savršen način oslobađanja viška negativne energije.

3. Uložite svoj maksimum u namjeri da pas prestane da laje

Da li vaš pas iznova laje na isti predmet, osobu ili situaciju? Tada morate da se istaknete i pojačate taj stimulans kao svoj. Koristite svoje tijelo, um i umirujuće asertivnu energiju kako biste stvorili nevidljivi zid koji vaš pas ne smije da pređe. Učinite to sa stoprocentnom posvećenošću i fokusom, a rezultati vas mogu iznenaditi.

4. Zaustavite lajanje tako što će postaviti fizički i mentalni izazov vašem psu

Pretjerano lajanje je često rezultat nagomilane energije. U tom slučaju rješenje je jednostavno – pomozite psu da se oslobodi te energije na najproduktivniji način. Da li vaš pas svakodnevno šeta? Možete li šetnju učiniti izazovnijom za psa ako idete uzbrdo ili ako vi vozite bicikl pored psa? Obezbijedite svom psu više mentalnih izazova kao što je sakupljanje, vježbe spretnosti ili jednostavne igre poslušnosti. Postoje brojni načini da fizički i mentalno stimulišete psa, samo je potrebno izabrati one u kojima ćete uživati i vi i pas.

5. Potražite profesionalnu pomoć

Kada ste doveli psa u svoj dom, obavezali ste se da ćete mu pružiti svu potrebnu njegu. Ako nijedan od ovih načina nije bio dovoljan da pas prestane da laje, za njegovu dobrobit je potrebno da se obratite stručnjaku koji će mu pomoći da se nosi sa ovim problematičnim ponašanjem.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *