Četiri zabavne mozgalice koje možete igrati sa psom

U potrazi ste za načinom na koji ćete lako zabaviti svog psa? Trenirajte um vašeg cuka i produbite vezu između vas uz pomoć ove četiri lake i zabavne mozgalica za pse.
1. Pogodi u kojoj je ruci

Ovo je jedna od najlaganijih igrica za pse. Uzmite ljubimčevu omiljenu igračku (ukoliko je dovoljno mala) ili poslasticu i sakrijte je u jednoj šaci. Neka pas onjuši obje vaše šake i pogodi u kojoj se nalazi poslastica. Ako pas približi njušku ruci u kojoj je zaista poslastica, okrenite ruku i dozvolite psu da uzme poslasticu.

2. Potraga za blagom

Ovo je igrica koju možete igrati sa psom kako na malom tako i na velikom prostoru. Za pošetak se fokusirajte na jednu prostoriju. Sakrijte nekolike igračke na nekom mjestu u sobi i posmatrajte kako pas ide u potragu za njima. Kad pas pronađe igračku, izgovorite neku kratku riječ kao npr. ,,Nađi” ili ,,Lovi”. Na taj način ćete obilježiti  takvo ponašanje kao igru. Vremenom možete otežati izazov za psa, tako što ćete igračke ili poslastice skrivati u različitim prostorijama po cijeloj kući.

3. Toplo – hladno

Sakrijte poslasticu ili lopticu negdje u sobi. Za početak je možete ostaviti na čistom vidiku, dok vaš cuko ne shvati pravila igre. Svakog puta kada se pas kreće u smjeru igračke, recite ,,Toplo” i dajte vašem psu poslasticu. Kada krene u pogrešnom smjeru recite ,,Hladno” i naravno ne nagrađujte ga poslasticama. Pas će uskoro početi da povezuje riječ ,,toplo” sa približavanjem bilo čega što ste sakrili i onda ćete moći da sakrijete igračku na nekom ne tako očiglednom mjestu.

4. Igra sa čašicama

Za ovu igricu ste sigurno čuli. Potrebne su vam tri čašice koje ćete poređati jednu do druge i ispod jedne od njih sakrijte poslasticu. Neka vaš pas vidi da stavljate kolačić ispod čaše, kako bi shvatio da će biti nagrađen za tačan pogodak.

Zatim mijenjajte mjesta čašicama i što brže to radite, to je igrica izazovnija za psa. Neka vaš cuko pokuša da pogodi u kojoj čašici je poslastica tako što će je dotaći njuškom ili šapom. Ako pogodi dajte mu zasluženu poslasticu, a ako ne pogodi ponovo izmiješajte čaše i neka pokuša ponovo.

Komentariši