Da li su kunići i šargarepa pravi spoj?

Da li možete da se sjetite bar jedne epizode u kojoj Duško Dugouško ne gricka šargarepu? Naravno da ne, ali da li je ovaj omiljeni crtani lik pogrešno učio djecu širom svijeta da zečevi i kunići obožavaju ovo narandžasto povrće?

Stvarnost je ipak drugačija, jer šargarepa može biti vrlo opasna po kuniće, ukoliko se unosi u velikim količinama. Još gore je ako im je to glavna namirnica u ishrani.

U suštini, kunići ne jedu korjenasto povrće i voće. Razlog tome leži u činjenici da je ova vrsta hrane bogata šećerima, a ovi ljubimci bi trebalo da je konzumiraju samo u malim količinama.

Za razliku od onih u crtaćima, većina kunića uopšte ne voli ukus koji ima  šargarepa. Kada mu date šargarepu, često se dešava da kunić prije odluči da pojede zeleni dio, odnosno listiće na vrhu šargarepe. Istraživanja su pokazala da samo osam procenata vlasnika kunića zna kako da hrani svog krznenog mezimca. Kunići često pate od karijesa i digestivnih problema, čemu je uzrok upravo loša ishrana.

Pa čime onda da hranite svog dugouhog prijatelja?

Ono što treba da bude najviše zastupljeno njegovoj ishrani su kvalitetno sijeno i trava. Takva ishrana će pomoći kuniću da održava normalnu dužinu zuba koji konstantno rastu, a sa druge strane će učiniti njegov stomak zdravim.

Granule kod kunića su dodatak hrani i možete ga koristiti kao poslasticu.

Komentariši