U Lajkinoj sjenci: Ko je bila prva mačka u svemiru?

Pas Lajka stvorila je istoriju kada je 1957. godine postala prvo živo biće u svemiru. Nakon nje, na put u svemir pošla je i šimpanza Enos, ali i jedna mačka.

Felisiti (Félicette) je bila crno-bijela mačka koja je lutala ulicama Pariza. Nju je našao prodavac ljubimaca, a otkupila ju je Vlada Francuske 1963. godine. U tom trenutku, Vlada je imala 14 mačaka u svom trening centru. Mačke su trenirane od strane CERMA, a ova specijalna organizacija je posjedovala i mašine za provjeru uticaja G sile i komore sa pritiskom.

Elektrode koje prate moždanu aktivnost bile su priključene na mačke tokom treninga, a izbor za misiju je pao na Felisiti.

Felisiti je 18. oktobra 1963. godine poslata u svemir u Veronika AGI 47 raketi. Let rakete je trajao 15 minuta, dostigavši visinu od 156 kilometara. Mačka je, za razliku od Lajke, nakon 15-minutnog leta sigurno vraćena na zemlju.

Felisiti je uspavana tri mjeseca kasnije, kako bi naučnici izvršili dodatne testove na njenom mozgu.

1997. godine, Francuska se odužila Felisiti, kreirajući poštanske markice za nju i ostale životinje koje su išle u svemir.

2017. godine, kampanja koju je pokrenuo jedan čovjek dovela je do skupljanja sredstava za pravljenje javnog spomenika u čast Felisiti. Trenutno se čeka lokacija za spomenik.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.