Šta raditi ako pas ili mačka proguta traku za kosu?

Mačke generalno više paze šta će pokupiti sa poda od pasa, no u jednom ovo pravilo ne važi – trakama za kosu.

Neke mačke imaju posebnu ljubav prema trakama za kosu, zbog gumene tekstrue i mogućnosti da pojedine trakice odskaču. Većina mačaka će se igrati sa njima, no dio će ih progutati, što svakako nije dobro za njihovo zdravlje.

Simptomi

Ukoliko nijeste vidjeli da je pas ili mačka progutao trakicu, postoje i simptomi koji će se pojaviti. Ti simptomi uključuju:

  • Povraćanje
  • Gubitak apetita
  • Letargiju

Ako vidite ljubimca da je progutao traku za kosu, odmah je povedite kod veterinara koji može da izazove povraćanje ukoliko je to potrebno. To je najbolji scenario, jer će traku izbaciti bez oštećenja organizma.

Dijagnostika i liječenje

Otkriti da li je ljubimac progutao traku za kosu moguće je i preko rendgena, ultrazvuka i nalaza krvi.

Tretmani uklanjanja trake za kosu iz organizma zavise od mjesta gdje se trakica nalazi. Endoskopija je preporučljiva od strane veterinara kada su trakice u stomaku i ne pomjera se. Kod ove procedure, mačka na primjer, dobije anesteziju, videoskop im se stavlja u usta i ide do stomaka. Tako se pronalazi trakica i najbolji način za uklanjanje.

Endoskopija pomaže da se otkriju i druge abnormalnosti u stomaku ili jednjaka.

Ako je trakica tankom crijevu, ona se ne može lako ukloniti endoskopijom i potrebna je  operacija na stomaku. To uključuje mačku pod anestezijom i rez na stomaku. Hirurg procjenjuje sve trbušne organe i izoluje tamo gdje se nalazi trakica.

Mačke se mogu ozbiljno razboljeti u zavisnosti koliko trakica progutaju. Postoji i slučaj kada su veterinari iz stomaka mačke izvukli čak 20 trakica za kosu!