Sedam razloga zbog kojih mačke postaju agresivne

Čak i najiskusniji vlasnici ostanu šokirani pred mačkom koja sikće, reži, krišti, ujeda i grebe. Mačke ne postaju odjednom agresivne bez nekog bitnog razloga. Cuko.me vam predstavlja sedam mogućih uzročnika agresije kod mačaka, kako biste je na najbolji način suzbili i pomogli svojoj mezimici.
1. Bol

Mačke postaju agresivne kada ih nešto boli. Sjetite se samo koliko ste joj puta slučajno nagazili na šapu ili rep i kako je ona regovala. Ukoliko vaša mačka sikće ili se povlači kada je dodirnete, onda je to znak da je u bolovima.

2. Strah

Preplašenu mačku možeteprepoznati po govoru njenog tijela: visoko podignut rep i nakostriješeno krzno, siktanje, spuštene uši i proširene zenice. Ako pokušate da joj priđete reagovaće agresivno, ali ne zbog toga što vas ,,mrzi” već zbog toga što se nalazi u sred paničnog napada.

3. Hormoni

Mačke koje nijesu kastrirane ili sterilisane će u većoj mjeri pokazivati agresivno ponašanje nego one koje jesu. Ovo se najviše uočava kod mužjaka koji su inače i biološki predodređeni da se bore međusobno oko ženke koja je u tjeranju.

4. Frustracija

Preusmjerena agresija se javlja kao nasilničko ponašanje mačke koja je frustrirana jer ne može da zadovolji svoje predatorske potrebe. Na primjer, mačka koja se nalazi u kući kada vidi drugu mačku koja vani obilježava teritoriju, će osjećati frustraciju jer ne može da ,,odbrani svoju teritoriju”. To može rezultirati agresivnošću.

5. Stres

Mačke mogu da se ponašaju agresivno ukoliko borave u stresnoj okolini: buka djece, mnoštvo drugih mačaka, porodica u kojoj vlada nasilje.

6. Trauma

I mačke mogu patiti od post traumatskog stresa. Njihov mozak je sličan ljudskom, pa i mačke kao i ljudi mogu patiti od posljedica neke stresne situacije koja ih je zadesila i ispoljavati simptome agresivnosti.

7. Hemijski disbalans

Iako je ovo najređi razlog, mačke se ipak mogu ponašati agresivno zbog nekog hemijskog disbalansa koji se dešava u njihovom organizmu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.