Koliko vode treba da piju psi i mačke?

Potreba za vodom kod životinja je izraženija ljeti, s obzirom na veće temperature nego u ostalim periodima godine. Tako prosječan pas ili mačka dnevno treba da unesu u prosjeku jednu čašu vode na oko četiri i po kilograma težine.

Štenci ili mačići zahtjevaju više vode, zbog bržeg metabolizma i procesa rasta. Takođe, i ljubimci koji pate od nekih bolesti zahtjevaju više vode dnevno.

Kako znati koliko je dovoljno vode?

Najbolji način je da sprovedete test. Ujutru uspite u činiju vodu svom ljubimcu, ali prije toga izmjerite količinu koju ste usuli. Obezbijedite pristup vodi svom ljubimcu tokom cijelog dana, a kada isprazni činijicu obavezno je napunite.

Pratite pak koliko vode dodajete, a na kraju dana, saberite koliko ste vode usuli tokom dana, te oduzmite ono što je eventualno ostalo u činiji. Ponovite mjerenje više puta tokom nedjelje, kako bi dobili prosjek.

Ako imate više ljubimaca u kući, izolujte ljubimca kog testirate od ostalih, tako da možete pratiti količinu vode.

Kada utvrdite koliko vode pije vaš pas ili mačka dnevno, konsultujte se sa veterinarom, kako bi vam rekao da li je količina dovoljna ili ne.

Adekvatan unos je izuzetno bitan!

Kod pasa i mačaka koji ne konzumiraju dovoljno vode vrlo lako može doći do dehidracije. Pas ili mačka koji ne piju dovoljno vode imaju suve desni, pa je prelaskom prstima kroz njihove desni lako utvrditi da li su dovoljno hidrirani ili ne.

Vaš veterinar ima druge načine da provjeri da li ljubimac pije dovoljno vode, pa ako imate bilo kakvu sumnju, obavezno povedite svog ljubimca na pregled.

Voda je, kao i kod ljudi, izuzetno bitan faktor za zdravlje i dug život ljubimca, pa ništa ne prepuštajte slučaju.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.