Savjeti za putovanje sa mačkama

Putovanje sa mačkama može biti manje stresno ako ga dobro isplanirate. Mačku tako treba navići na prostor u kom će se nalaziti, kao i pripremiti tako što ćete obezbijediti sve potrebne vakcine pred put.

Pripreme za putovanje zavise od načina kojim se putuje. Mačke nijesu ljubitelji automobila, jer većina iskazuje strah i mučninu. Zbog toga dolazi do povraćanja ili treskanja tokom puta. Cuko.me vas savjetuje kako da putovanje prođe što bezbolnije za vas i vašeg ljubimca.

Pripremite mačku na automobil

Nagradni kolačići su odlični da natjerate mačku da uđe u automobil. Nakon što uđe, mačka će se polako i postepeno navikavati na zvuk vozila, a u procesu pored nagrada koristite i igračke, kako bi utisak mačke bio pozitivan.

Mačka nikako ne bi trebalo da izgleda nervozno ili da se plaši nakon što proces privedete kraju. Kada se navikne na automobil, pomjerite vozilo par metara, kako bi isključili i strah od kretanja. Vrlo je bitno da ljubimca naučite dobrom ponašanju i mirnoći, jer će to olakšati vaše putovanje.

Radite postepeno, i povećavajte vrijeme i distancu koju pređete sa mačkom u vozilu. Mačku treba držati u kutiji za to namjenjenoj, jer može biti opasnost po vašu i svoju bezbijednost ako šeta po vozilu dok je u pokretu.

Stvari koje treba ponijeti sa sobom

Tokom putovanja sa ljubimcem preporučuje se da na ogrlici stavite broj telefona, kako bi u slučaju da se mačka izgubi ljudi mogli da vas pronađu.

Ponesite i omiljene igračke, ćebe i nagradne kolačiće kako bi ljubimac bio što mirniji, i kako bi mu putovanje što ugodnije prošlo. Hrana je takođe potrebna, kao i mogući ljekovi. Vodu treba davati u intervalima.

Takođe, odmore za hranu i vodu treba iskoristiti i za obavljanje fizioloških potreba.

Ostale sugestije

Ljubimcu bi trebalo dati vodu i hranu par sati prije putovanja. Ukoliko ljubimac putuje avionom, treba konsultovati kompaniju za informacije, s obzirom da neke od njih imaju posebne zahtjeve kada su kutije za putovanje u pitanju.

Putovanje sa mačkama ne bi trebalo da bude stresno iskustvo, no zapamtite da je priprema najbitnija. Ukoliko je sprovedete na pravilan način, putovanje će biti ugodno i za vas, i za vašeg drugara.

Komentariši