Planirate da nabavite mačku? Ovo su stvari koje morate znati!

Nikada nijeste imali mačku i planirate da nabavite jednu? Brinete se kako će se ponašati u vašem domu? Cuko.me ima odgovore na vaša pitanja. U ovom članku objasnićemo vam šta vam treba kako bi se pripremili za dolazak vašeg novog ukućanina.

Prije svega, par redova o samom karakteru mačaka. Kao i ljudi, i mačke su različitih karaktera. Neke su aktivne, neke agresvne, neke vole da spavaju… Lista je predugačka. Ipak, ono što ih karakteriše je činjenica da vole da se kreću, skaču, penju po drveću. Takođe, nije čudno da mačke skoče na radni sto, kuhinski sto.

Mačke spavaju mnogo, čak 12 do 16 sati dnevno je prosjek njihovog sna. Ipak, to ne znači da prespavaju noć. Naprotiv, mačke imaju sjajan vid,  često ih možete očekivati i u sred noći kako šetaju kroz vašu kuću.

Mačke vole da grebu. Potpuno je pogrešno, vrlo bolno za mačke, da im se uklone nokti. Ono što je potrebno uraditi je naučiti mačku da grebe određeno mjesto ili predmet, jer je to jednostavno prirodni poziv mačke.

Mačke vole takođe da love, pa je potrebno paziti ih jer mogu odlutati u lov. One takođe imaju običaj da zatrpavaju svoj otpad, kako bi sakrili svoje tragove od predatora.

I za kraj, treba istaći da mačke kriju svoj bol, pa je potrebno nadgledati ih. A sada, da analiziramo šta bi trebalo da pripremite ako planirate da uzmete mačku.

1. Veterinarska briga

Kada nabavite mačku, treba da je povedete kod veterinara. Iako ste nabavili mače i pretpostavlja se da je zdravo, savjet stručnjaka je da je ipak povedete kod veternara kada je dovedete u svoj dom. Posebno ako se radi o udomljenoj životinji. Prva kontrola kod veterinara znači i stvaranje sistema po kom ćete kasnije paziti zdravlje svoje mačke, ali i sebe.

2. Sterilizacija

Bilo da imate mačka ili mačku, savjet stručnjaka je da je sterilišete. Ako ste udomili mačku iz azila, onda je vjerovatno već sterilisana. Ipak, zbog raznih zdravstvenih razloga, sterilizacija se preporučuje.

3. Ishrana

Vaša mačka zahtjeva hranu koja je njoj prilagođena, i potrebno je kupovati joj posebnu hranu. Ako imate mače, potrebno je kupovati hranu za njihov uzrast, koja je bogata sastojcima potrebnim za pravilan razvoj mačke. Mače se vrlo brzo razvija, a loša hrana usloviće činjenicu da se ne razvije na pravilan način.

Postoji više načina da je hranite. Jedan je da uspete mački hranu i ostavite joj dnevnu količinu odjednom. Druga je, da joj dajete nekolika obroka dnevno. Za mlađu mačku, mišljenje je da je bolje ispuniti činiju sa hranom za jedan dan, da bi mačka sama uzimala hranu kada joj je potrebno. Ipak, potrebno je brinuti se da se mačka ne ugoji, što naravno ugrožava njeno zdravlje.

4. Prostor za nuždu

Većina vlasnika koja drže mačke u kući moraju imati prostor za nuždu. Najčešće je to posudica koju možete kupiti u bilo kom pet storu, a ona zavisi od veličine mačke.

Postavite činiju u prostor kom mačka može lako pristupiti tokom dana i noći. Ne očekujte da mačka “trpi” tokom noći.

5. Igra i vježba

Kao i ljudi, i mačke moraju da vježbaju kako bi bile zdrave. Igranje sa mačkama je takođe bitno, jer utiče na pozitivnu mentalnu sliku mačaka, a takođe se igrom uklanja stres. Ako imate drvo u dvorištu, to će biti od pomoći jer mačke vole da se penju. Postoje i razne igre za mačke koje pomažu mačkama u igri. 

6. Spavanje

Mačke spavaju. Mnogo. Ipak, ne treba im poseban krevet. Mačka će sama naći omiljeno mjesto za odmor u vašoj kući. Mnoge mačke vole da spavaju u istom krevetu kao i vlasnik. To je znak povjerenja. Mačka se osjeća sigurno uz vas, kao i mače uz svoju mamu mačku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *