Koja je idealna težina mačke?

Istraživanje Američke veterinarske asocijacije (AVMA) iz 2018. godine označilo je gojaznosts kao bolest, a čak 59.5% mačaka je imalo višak kilograma ili su označene kao gojazne.

Višak kilograma izaziva brojne probleme u životu ljubimca, poput dijabetesa (o čemu je Cuko već pisao), urinarnih bolesti, artritisa i na kraju, višak kilograma i gojaznost skraćuju život ljubimca.

Vlasnici imaju često problem da odrede idealnu kilažu svoje mačke, a jedno istraživanje pokazalo je da tek 10% ljudi čije mačke su imale višak kilograma je bilo toga svjesno.

Veterinarka Liz Bales piše kako je idealna težina za “prosječnu” mačku oko 4.5 kilograma. Globalna veterinarska zajednica formirala je i grafik sa savjetima kako znati stanje vaše mačke.

Zdrava mačka ima veoma malo sala oko rebara. Ukoliko rukom osjetite rebra bez “prolaska” kroz salo, onda se može reći da je riječ o mački sa dobrom ili idealnom težinom. Nivo sala u abdomenu bi takođe trebalo da bude minimalan.

Težina mačke zavisi i od rase. Razlike mogu da budu velike. Abisinska mačka na primjer ima idealnu težinu od 3-3.5 kilograma, dok Mejn Kun mačke sa idealnim težinom mogu da imaju i po 9 kilograma.

Savjet veterinara je dakle da težinu odredite uz jednostavnu provjeru nivoa sala oko rebara svog ljubimca. Takođe, ne ustručavajte se da sa svojim veterinarom diskutujete o težini mačke.

Redovni godišnji pregledi, dobra i odmjerena ishrana u skladu sa rasom vašeg ljubimca može značajno da produži život mačke.

Pročitajte i:

Kako pomoći mački da smrša?