Cuko savjetuje: Kako smiriti uplašenu mačku

Ako je vaša mačka preplašena, onda ste vjerovatno i vi. Vidjeti svog ljubimca uplašenog, i pod stresom nije nimalo prijatno, posebno kod mačaka, koje u tim situacijama funkcionišu po principu “prvo grebi pa pitaj”.

Cuko vas savjetuje kako da prepoznate, ali i smirite vašu uplašenu mačku.

Utvrdite da je mačka uplašena

Elizabet Koleran, veterinarka i članica Američkog udruženja kućnih ljubimaca ističe najčešće znakove koji nam govore da je ljubimac uplašen.

“Mačka koja je uplašena će bježati od opasnosti ako je to moguće. Ukoliko nema gdje da bježi, postaće još više nervozna. Brkovi podignuti u horizontalni položaj, fokusirano zurenje, raširene zenice, sve su to simptomi uplašene mačke.

Dajte mački prostora

Iako vam se čini kako bi najbolje bilo da uzmete i zagrlite vašu mačku, Nikol Laroko-Sikan, stručnjak za ponašanje životinja ističe da to ne bi bilo najpametnije.

“Forsirati interakciju sa nervoznom mačkom nikada nije dobra ideja. Najbolja stvar koju možete da uradite je da date mački prostora – nikada ne potcjenjujte moć prostora. Zbog toga, ako ste u mogućnosti, obezbijedite prostor mački da pobjegne kada je preplašena”.

Budite strpljivi

Nije poznato koliko je tačno vremena potrebno mački da se smiri. Ono što je pak poznato je da treba biti strpljiv.

“Ako se mačka osjeća sigurno kada je uz vas, onda budite uz nju sve dok se ne smiri. Sjedite, budite mirni i tihi. Nemojte da ubrzavate proces”, kaže Koleran.

Prilagodite dom ljubimcu

Najbolja stvar koju možete da uradite je da spriječite stresne situacije. Ako je vaša mačka prirodno nervozna i pod stresom, stvorite rutinu kako bi je smirili i kako bi se osjećala sigurno.

“Preplašene mačke žele dvije stvari: mjesto da se sakriju, kao i neko mjesto na koje mogu da se popnu. Mogućnost da stvari posmatra sa visine čini mačku sigurnom”, zaključuje Laroko-Sikan.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.