Cuko otkriva: Mogu li mačke da jedu tunjevinu?

Mačke i tunjevina idu ruku pod ruku, zar ne? Iako se čini kao jednostavno pitanje, posebno ako se uzme u obzir činjenica da u mnogim filmovima i crtaćima mačke obožavaju tunu, odgovor je mnogo kompleksniji nego što vi mislite.
Mogu li mačke da jedu tunu iz konzerve?

Doktor Džef Veber ističe kako tunu koju vi jedete ne bi trebalo da dijelite sa vašom mačkom. Veber ističe da tunjevina u ulju i tunjevina koja sadrži so ne bi trebalo da bude dio ishrane vašeg ljubimca.

Ako želite da podijelite tunjevinu, koristite onu u vodi, te provjerite sastojke kako ne bi bilo gore pomenutih ulja i soli.

Mogu li mačke jesti sirovu tunjevinu?

Mnogo je debata po pitanju benefita i opasnosti sirove hrane za mačke. „Mačka koja jede sirovu hranu je identična ljudima koji jedu sirovu hranu – rizici postoje“, kaže doktor Veber.

Ukoliko hranite mačku sirovom hranom ili razmišljate o tome, Veber savjetuje da se konsultujete sa veterinarom, kako bi eventualnu promjenu izveli na pravilan način i u pravilnim mjerama.

Može li mačka jesti kuvanu tunu?

Ako želite da kuvate hranu mački, kuvana tunjevina će ubiti bakterije i učiniti je sigurnijom od sirove tune.

Izbjegnite dodavanje soli, ulja ili drugih sastojaka. Ukoliko spremate još hrane, odvojite tunu posebno, kako bi izbjegli opasnosti.

Koliko tune smijete dati vašoj mački?

“Tunjevina ne bi trebalo da bude jedina hrana vaše mačke”, ističe Veber.

Tuna ima visok nivo žive, pa je potrebno uskladiti uz drugu hranu.

Mačke dakle mogu jesti tunjevinu, no treba biti vrlo oprezan. Najbolje je dati mački svježe kuvanu tunjevinu, ili tunjevinu u konzervi koja ne sadrži ulje I so.

Nemojte nikako da tunjevina bude dio svakodnevne ishrane vašeg ljubimca, s obzirom da je trovanje živom vrlo realna opasnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.