Najčešći razlozi za agresivnost kod mačaka

Agresivno ponašanje kod mačaka nije neuobičajno. Statistika u Americi kaže kako je agresivnost mačaka drugi najčešći razlog za posjetu veterinarima ili stručnjacima za ponašanje mačaka.

Iznenadna agresija kod mačaka je obično zastrašujuća i nimalo prijatna. Vlasnici mačaka se tako nerijetko susreću sa promjenama raspoloženja koje mogu biti vrlo opasne, s obzirom da mačke mogu da ozbiljno povrijede ljude grebanjem, ali i da prenesu bolesti.

Kako izgleda agresivna mačka?

Možda zvuči kao nepotrebno pitanje, no mačka tokom izliva agresije prolazi kroz određene faze. Prije svega, većini slučajeva iznenadnih napada mačaka prethodi promjena pozicije tijela koja je znak agresije.

Mačka će se često “skupiti”, kako bi ušla u defanzivnu poziciju, što znači da osjeća strah ili nemir. Ovakav osjećaj može pokazati i prema vlasnicima, iako se vama čini da ništa nijeste uradili loše.

Kod ofanzivne pozicije mačka se “širi” i pokušava da izgleda opasno. Noge će biti krute, zuriće u vas sa ušima koje stoje visoko, uz tvrd rep.

Koji je razlog za iznenadnu agresiju kod mačaka?

Postoji više kategorija u koje se svrstavaju agresivni napadi mačaka. Glavno je otkriti gdje je mačka bila prije izliva agresije. Evo nekih najčešćih razloga.

  • Strah – dešava se kada mačka ne vidi izlaz iz situacije koju smatra opasnom.
  • Medicinski razlog – Bol može da bude razlog za iznenadnu agresiju, posebno kod starijih mačaka. Artritis, dentalne bolesti, traume i infekcije samo su neki od razloga koji mogu da izazovu agresivno ponašanje.
  • Teritorijalna agresija – Dešava se kada druga mačka ili biće uđe na mačkinu teritoriju.
  • Maženje – Iako generalno uživaju, mačkama maženje može i da dosadi. Tako se ponavljanje istih poteza mogu pretvoriti od uživanja do iritiranja.

Stručnjaci ističu da bi prije posjete veterinaru trebalo da analizirate situacije u kojim je mačka pokazala agresiju, te da je vrlo često moguće spriječiti njihove promjene ponašanja jednostavnim razumijevanjem njihovih potreba.

 

 

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.