Zašto psi jure svoj rep?

Da li se vaš pas beskonačno vrti u krug i to po nekoliko puta dnevno? Iako u početku može djelovati zanimljivo i simpatično, ovakvo vrtoglavo kruženje može biti posljedica nekog većeg problema.

Potrebno je napraviti razliku između povremenog i opsesivnog jurenja repa. Ako pas samo povremeno juri svoj rep, najvjerovatnije se radi o razdražjivom temperamentu psa ili je to samo dio njegove igre. Sa druge strane, ukoliko pas opsesivno juri za svojim repom, uzrok za to može biti neka moždana abnormalnost koja liči na neku vrstu napada.

Ostali razlozi mogu biti infekcija ili bol na području repa ili u najgorem slučaju tumor.

Šta vlasnik treba da uradi?

Ako vaš pas ispoljava ovakvo opsesivno ponašanje, najbolje je da posjetite veterinara. Dugoročno jurenje repa može dovesti do razvoja samodestruktivnog ponašanja kod pasa, koje se vremenom može samo pogoršati. Interesantna činjenica je da najveću tendenciju ka jurenju i griženju svog repa pokazuju bul terijeri.

Često se jurenje repa povezuje sa autizmom kod psa. Veterinari ipak naglašavaju da je to mit u koji ne treba da vjerujete, jer vakcine ne izazivaju autizam kod pasa.

Ako ste procijenili da je vaš pas razvio ozbiljnu opsesiju jurenja i grickanja sopstvenog repa, onda ga obavezno povedite kod veterinara. On će provjeriti da li postoji neka infekcija, kičmena abnormalnost ili neki drugi medicinski problem koji uzrokuje ovakvo ponašanje kod pasa i na osnovu toga prepisati odgovarajući lijek.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.