Zašto psi grizu svoje šape?

Grickanje i lizanje šapica je česta pojava kod pasa, što ne znači da ne treba obratiti pažnju na ovu aktivnost svog ljubimca. To u svom autorskom tekstu ističe veterinar Kristofer Pahel, vlasnik klinike za ponašanje pasa u Portlandu.

“Pas tom aktivnošću prije svega pokušava da eliminiše svrab, ali razlozi za takvo ponašanje mogu biti razni”, navodi Pahel, koji dodaje da mu se često postavlja pitanje zašto psi ovo rade.

Alergije su jedan od čestih odgovora

“Promjena vremena donosi i promjene u okolini, poput polena, što može da objasni grickanje šapa.  Ako ovo ponašanje potraje, moguće je da je riječ i o alergijskoj reakciji na hranu. Ipak, otkriti koji sastojak tačno stvara problem ljubimcu je dugačak i veoma težak proces. Praktično, to je testiranje raznih proizvoda i potraga za reakcijom kod ljubimca”, ističe Pahel.

Rebeka Remilar, veterinarka i članica Američkog koledža za veterinarsku ishranu, dodaje da razlog za grickanje šapa može biti i neka bolest.

“Bolesti kože između prstiju šapa mogu da izazovu ovakvo ponašannje. Druge bolesti ili povrede, poput artritisa, dislokacije kuka, autoimune bolesti, ciste, pa i tumor i kancer dovodili su do grickanja šapa”.

“Nešto toliko bezazleno kao što je suva koža od zimskog vremena, toplote tokom vrelih dana ili nedostatka masnih kisjelina u ishrani može prouzrokovati grickanje šapa. Za to može biti kriva i ispucala kandža. Ponašanje može da izazove i trn, kamenčić ili neki drugi strani predmet smješten u ili između jastučića šapa. Buve, krpelji, grinje i drugi paraziti iritiraju kožu, kao i neki sapuni, šamponi i so koja se koristi za tretiranje ulica tokom zime i hemijske supstance”, dodaje Ramilar.

Grickanje i lizanje može biti i korisno za šape ljubimca

“Kada psi instinktivno ližu rane (bilo na stopalu ili negdje drugo), antibakterijski enzimi u pljuvački pomažu u sprječavanju infekcije”, navodi se u tekstu na “PsihologyToday” sajtu.

“Pljuvačka takođe pomaže u čišćenju ogrebotina i posjekotina, a lizanje pospješuje zarastanje stimulišući ćelije koje zatvaraju ranu”.

Postoji dakle veliki broj razloga za grickanje šapica. Pahel zaključuje da je važno otkriti zašto se to dešava, kako bi se primijenio adekvatan tretman. Održavanje higijene, pravilna ishrana, fizička aktivnost i redovni pregledi eliminišu veliki broj pomenutih problema.

Veterinara bi trebalo da pozovete čim primjetite prečesto grickanje šapa, šepanje ili natekle šapice. Crvenilo i promjene boje krzna stopala ili osjetljivost na dodir takođe zahtjevaju reakciju veterinara.