Zašto čau čau ima plav ili crn jezik?

Svima je dobro poznato da većina pasa ima jezike roze boje, no postoji par rasa koje se razlikuju. Umjesto roze, njihovi jezici su plavi ili crni.  Ovdje se posebno ističe čau čau (Chow Chow).

Kada je riječ o čau čau rasi, oni se rađaju sa pink jezikom. Boja se ne mijenja do osme nedjelje starosti, kada pigmenti jezika utiču na promjenu u plavu ili crnu. Kako prolazi vrijeme, neki stariji psi gube pigmente na jeziku, što dovodi do povratka roze boje.

Šta je važno znati?

Čau čau je rasa koja dolazi iz porodice Spitz, koja uključuje samojeda, sibirskog haskija, akitu i pomeranca između ostalih, kao rase sa sličnim karakteristikama.

Ako vaš čau čau nema jezik crne ili plave boje, ili imaju pink tačkice po jeziku, onda nije riječ o čistokrvnom čau čau.  Čau čau ima dosta sličnosti sa gore navedenim rasama, ali je jedini čiji jezik mijenja boju u tamniju. Ukoliko jezik ne promijeni boju, onda imate cuka koji je vjerovatno mješavina pomenutih rasa.

Legenda o čau čau

Interesantna je legenda o njegovom plavom jeziku koji ga i čini toliko različitim od drugih rasa. Navodno, kada je nastajao svijet i kada su zvijezde usađivane u nebo, padali su mnogi komadi neba na zemlju.

Jedini pas koji je smio da dodirne te komade neba bio je čau čau. Zato on i danas, po drevnom predanju, ima plav jezik.