Uspješni kao PCR testovi: Psi u sekundi otkrivaju koronavirus!

Istraživanje objavljeno u ponedjeljak potvrdilo je prošlogodišnju teoriju – psi mogu da otkriju pozitivne na koronavirus!

Guardian donosi priču o Tali, zlatnom labradoru koji koristi svoj njuh kako bi brže od PCR testa otkrio pozitivne na Covid-19.

Tala je jedan od šest pasa koji su učestvovali u studiji, a koja je oktrila da psi mogu da otkriju infekciju virusom preko odjeće koju su nosili inficirani. Pokazalo se da je od 100 inficiranih osoba, pas otkrio 94 osobe. Tačnost PCR testova je 97.2 posto.

Za razliku od PCR testova, psi koronu otkrivaju u sekundi.

Teorija najavljena prošle godine:

Psi zaustavljaju koronavirus pandemiju: Mogu da otkriju zaražene, biće dresirani već za šest nedjelja!

„Ovo istraživanje uključilo je i asimptomatske slučajeve i osobe sa blagim simptomima“, kaže za britanski list profesor Džejm Logan koji je bio koautor studije.

Psi kada otkriju miris reaguju na različite načine, pa tako Tala vrti repom, dok Mili, takođe cuko koji otkriva koronavirus, sjede i proizvodi zvuk poput cviljenja.

Dio pasa koji su trenirani su psi iz azila, poput Ašera, koker španijela kojeg je prethodna porodica napustila jer je bio „previše aktivan“, a koji je sada važan dio kovid tima.

Doktorka Kler Gest ističe da su španijeli, retriveri i labradori idealni psi za detekciju.

„Oni apsolutno obožavaju da nešto traže. Takođe su vrlo prijateljski nastrojeni i uživaju da rade na javnim mjestim“, kaže Gest za Guardian.

Psi nikada neće zamijeniti PCR testove, navodi se u istraživanju, ali se očekuje da će pomoći osoblju prije svega na aerodromima, kako bi izdvojili sumnjive putnike koji bi zatim bili podvrgnuti PCR testiranju.

Aerodrom u Helsinkiju još od septembra koristi pse za detekciju kovida.

Dresura pasa traje osam do deset nedjelja.

U istraživanju su korištene majice, čarape i maske koje su donirali javnost i medicinske ustanove širom zemlje.