Tri jednostavna načina da održavate zube vašeg psa zdravim

Svoje zube perete svakodnevno, a da li takvu ili približno takvu pažnju pružate i zubima vašeg psa? Istraživanje je pokazalo da većina pasa starih tri godine pati od nekih bolesti zuba. Stručnjaci zbog toga savjetuju da se zubi pasa paze kao i redovne vakcinacije.

Nauka je mnogo napredovala posljednjih godina, pa je lakše nego ikada održavati dentalno zdravlje naših ljubimaca.

Cuko.me vam donosi tri jednostavna načina na koje možete osigurati zdravlje vašeg psa.

Redovni pregledi

Pregledi kod pasa jednaki su pregledima kod ljudi. Ako vaše zube ne kontrolišete, bolesti ili problemi će se raširiti, što će kasnije biti teško sanirati. Isto je kod pasa.

Stručnjaci predlažu jedan ili dva pregleda godišnje. Tokom pregleda, veterinar će provjeriti zadah psa, zapaljenja desni, eventualno oštećenje zuba, kao i druge bolesti koje mogu da prouzrokuju cuku probleme.

Redovan pregled će omogućiti i ranije otkrivanje problema, što znači i lakši tretman bolesti, ali i manje troškova za vas.

Dentastix

Dentastix, ili štapići za žvakanje u slobodnom prevodu, bore se protiv zubnog kamenca, tartara i održava zube jakim i zdravim.

Dentastixi su napravljeni tako da čiste i zadnje zube, koje je inače dosta teško dohvatiti. Kupujte provjerene dentastix proizvode koji ispunjavaju potrebne standarde obično navedene na poleđini pakovanja.

Igračke

Vaš pas vjerovatno voli da gricka stvari, pa zašto onda ne spojiti ugodno i korisno. Igračkice i loptice posebno napravljene sa materijom koja pomaže dentalnom zdravlju vašeg psa.

Ipak, kod ovih igračaka posavjetujte se sa veterinarom, zbog činjenice da su neke igračkice previše čvrste, pa pas može da na njih polomi zube.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *