Stručnjaci upozorili: Kesice grickalica mogu biti smrtonosne za ljubimce!

Američka veterinarska asocijacija izdala je upozorenje svim vlasnicima pasa o opasnostima koje nose kesice grickalica, poput kesica čipsa, plastičnih kesa, kutija hrane i slično!

Opasnost, ističu iz ove Asocijacije, predstavljaju i kesice i kutije koje su ostavljene u smeću na način na koji do njih pas može da dođe.

Razlog za upozorenje je činjenica da pas može da se zaglavi tako što ubaci glavu u kesu ili kutiju, tražeći hranu. Upravo je jedna kesa od čipsa bila pogubna za jednog cuka prije mjesec dana, baš u Americi.

Veterinar Džejson Nikolas ističe da je najvažnije potencijalno opasne predmete staviti van domašaja ljubimaca.

“Pas će često ubaciti glavu u kesicu od čipsa. Kako on udiše tako se i kesa skupi, i ljubimac može da umre za manje od pet minuta. Zbog toga je važno da, na stolu koji može da dohvati ljubimac, u otvorenoj kanti sa smećem, ili na bilo kom drugom mjestu na kom ljubimac može da se popne, obezbijedite da opasnih materija nema”.

Istraživanje je pokazalo da su se ljudi u 39% smrtnih slučajeva od gušenja nalazili u kući sa ljubimcem, a da je čak 18% ljubimaca preminulo nakon 15 minuta.

Zbog toga, Nikolas apeluje da se poštuje upozorenje Asocijacije, te da se hrana poput čipsa i drugih grickalica serviraju u zdjelama, te da se kesice odmah uklone na mjesto van domašaja ljubimaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.