Šest nutrijenata koje morate davati vašem psu!

Psi, baš kao i ljudi, imaju svoje nutritivne potrebe. Ipak, da li znate kojih to šest proizvoda vaš pas mora da unosi? Cuko.me ima odgovor na ovo pitanje!

Prije svega, tu je naravno voda. Kao što su nas učili od malena, bez vode nema života. Tako je i kod ljubimaca.

Voda čini 70 do 80 procenata težine odraslog psa. Ona transportuje nutrijente u ćelije, pomaže regulaciju tjelesne temperature, izbaca otpad iz tijela, kao i hidralizuje proteine, masti i karbohidrate.

Dnevni unos vode zavisi od težine psa, no bitno je da vaš ljubimac uvijek ima pristup svježoj vodi.

Proteini

Proteini snadbjevaju organizam za život neophodnim amino kisjelinama. Proteini daju tijelu strukturu, poput jake dlake, kože, noktiju, mišića ili kostiju.

Neophodni su za stvaranje hormona, enzima, neurotransmitera i anti-tijela  koja čine da organizam funkcioniše optimalno.

Psi moraju da unesu amino kisjeline kroz ishranu, s obzirom da njihovo tijelo ne može da ih proizvede u dovoljnim količinama.  Proteini stvaraju i energiju.

Masti

Masti, baš kao i proteini, učestvuju u stvaranju energije, i to duplo više od proteina i karbohidrata.

Masti proizvode i važne omega 3 i omega 6 kisjeline. Štite unutrašnje organe, regulišu temperaturu tijela i čine da nervni sistem ljubimca bude zdraviji.

Sa mastima pak budite oprezni, jer njihov prevelik unos može dovesti do pankreatitisa.

Vitamini

Vitamini igraju više bitnih uloga u funkcionisanju organizma. Regulišu kalcijum i nivo fosfora, pomažu imunom sistemu i služe kao antioksidanti.

Omogućavaju funkcionisanje nervnog sistema, a pošto ih tijelo ne može stvoriti, vitamine ljubimac mora unijeti kroz ishranu.

Minerali

Kao i vitamini, minerali imaju više funkcija u sistemu. Najvažniji su dio zdravlja kostiju kroz kalcijum i fosfor, prenose kiseonik kroz tijelo i pomažu kod zarastanja rana.

Utiču na nervni sistem, regulišu tečnosti u organizmu, i pomažu antioksidaciji.

Štenci zahtjevaju više minerala od starijih pasa.

Ugljeni hidrati

Ugljeni hidrati su „gorivo“ preko kog tijelo funkcioniše. Iako nijesu esencijalni nutrijenti za pse, oni proizvode važne vitamine, minerale i antioksidante koji dovode do optimalnog zdravlja.

Za idealan unos ovih nutrijenata, kao i koji bi to proizvodi bili idealni za vašeg psa, konsultujte se sa veterinarom ili stručnjakom za ishranu pasa, s obzirom da unos nutrijenata zavisi od veličine psa.

Komentariši