Savjeti za fizičku aktivnost kod pasa

Dnevna fizička aktivnost važan je dio zdravlja pasa. Redovna aktivnost smanjuje rizik gojaznosti, pa stručnjaci preporučuju barem 30 minuta dnevnog vježbanja.

I dok većina ljudi smatra kako je šetnja dovoljna, to je samo mali dio aktivnosti koje su potrebne vašem ljubimcu. Veće rase zahtjevaju i više fizičke aktivnosti, a Cuko.me vam donosi nekoliko ideja kojim možete stimulisati vašeg psa.

Trčanje

Veliki dio vlasnika pasa bira trčanje, jer je korisno i za pse i za ljude. Pas može da trči uz čovjeka, što znači da i vi i pas imate redovnu fizičku aktivnost.

Ono na šta treba da obratite pažnju je da ritam uskladite sa psećim mogućnostima. Takođe, trajanje  trčanja treba takođe usaglasiti sa karakteristikama psa. Savjet je da krenete sa trčanjem na kraćim distancama, jer pas neće moći da trči mnogo ako tek počinjete sa ovom aktivnošću.

Biciklo

Stimulisati psa možete i vožnjom bicikla. Osigurajte povodac tako da imate kontrolu, ali i da je psu ugodno. Morate paziti da izaberete idealnu brzinu, kako bi pas mogao da vas prati.

Alternativa biciklu su roleri, kod kojih pas trči uz vas.

Plivanje

Plivanje je aktivnost u kojoj psi generalno uživaju. Ipak, ako nemate bazen ili jezero u blizini, pas bi mogao da ostane uskraćen za ovu aktivnost.

Dobra stvar je da postoje bazeni na naduvavanje za djecu, a možete ih koristiti i za pse. Za pse sa problemima zglobova plivanje je najbolja aktivnost.

Šetnja

Šetnja, ili “hajking”, stazama u prirodi je takođe kompleksan trening zbog velikog broja prepreka u kojim psi obično uživaju.

Posebna oprema je potrebna za šetnje po prirodi, pa tako spremite vodu i hranu, ako planirate da se zadržite duže.  Ove šetnje nijesu idealne za male rase.

Traka za trčanje

Ukoliko vrijeme napolju ne dozvoljava šetnju i trčanje, možete kupiti stazu za trčanje, koja će pomoći psu da dobije potrebnu fizičku aktivnost.

Naučite psa kako da koristi mašinu i pratite ga dok vježba, jer može doći do povreda.

 

Komentariši