Pet znakova da je vaš pas inteligentan!

Za svakog vlasnika psa, njegov ljubimac je najljepši, najbolji, najpametniji. I to je potpuno razumljivo. Ipak, da li je moguće testirati pseću inteligenciju?

Debi MekMalen, stručnjak za ponašanje i dresuru pasa iz Pensilvanije, ističe da inteligencija pasa ne znači uvijek najbolju stvar na svijetu, te ističe i načine na koje možete znati da je vaš pas zaista inteligentan.

Shvata stvari brzo

Čini li vam se da vaš pas razumije šta mu govorite iz prvog pokušaja? Shvata kako se koriste komplikovanije igračke? MekMalen ističe da je vjerovatno riječ o pametnom psu.

“Svi psi su pametni, ali neki povezuju stvari brže. Kao i kod ljudi, neki psi imaju veći nivo inteligencije od drugih”.

Pokušava da komunicira

MekMalen ističe da su psi koji pokušavaju da komuniciraju sa vama, poput zahtjeva da vrši nuždu napolju, pametniji od drugih pasa.

Ona ističe i da čovjek u dosta situacija ne razumije znakove koje mu pruža pas, pa treba obratiti pažnju na ljubimce. Izlazak u nuždu samo je jedan od primjera.

Upada u probleme

Ovo je onaj dio koji baš i nije najpozitivniji. Iako vas frustrira činjenica da vaš pas uskače u smeće, grize stvari i slično, možda treba da sagledate širu sliku.

Psu naime može biti dosadno, pa traži način da se zabavi. Obezbijedite mu dovoljnu fizičku aktivnost, i ako nakon toga ne pravi probleme, onda je jasno da je riječ samo o dosadi.

Pronalazi sakriveni kolačić

Tri plastične čašice i kolačić kao nagrada. Stavite kolačić na pod, čašu preko kolačića i izdajte komandu psu da bude na mjestu. Kada izmiješate čašice, pozovite cuka da pronađe kolačić.

Dio pasa će bez problema naći kolačić, no dio će se pitati šta se dešava. Ako vaš cuko ne pronađe kolačić, to ne znači da nije inteligentan. Ipak, onaj koji ga nađe pokazuje da je dobar u primjećivanju i pamćenju stvari.

Riješava probleme

Iako otvaranje vrata frižidera i nije najbolja stvar koju bi vaš pas mogao da uradi, to je ipak znak da vaš pas zna da riješi problem, ističe MekMalen.

Još jedan primjer inteligencije je cuko koji pronađe način da dohvati nešto sa visine bez skakanja i guranja predmeta.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.