Najčešće greške kod učenja šteneta kućnim pravilima

Učenje šteneta pravilima ponašanja u kući je posao koji zahtjeva mnogo strpljenja i posvećenosti. Proces je često dosadan i frustrirajući, jer se nađete u situaciji kada vam se čini kako ste ponovili istu stvar više puta, no štene kao da ne reaguje.

Ipak, posvećenost i strpljenje su ključni u razvoju vašeg ljubimca, kao i izbjegavanju grešaka. Cuko.me vam predstavlja nekoliko grešaka koje ljudi prave kod učenja štenaca.

Izbjegnite pseće pelene

Pseće pelene su izum koji bi trebalo da izbjegnete. Cilj dresure šteneta je da ga naučite da je dvorište ili prostor van vašeg stana pravo mjesto za vršenje nužde.

Prvih nekoliko mjeseci štene formira navike od kojih će većinu zadržati do kraja života. Zbog toga ga treba naučiti odmah ponašanju u kući.

Nedostatak konstantnosti

Najvažnija stvar kod učenja kućnih pravila je konstantnost. Napravite raspored i držite ga se. Stvari će vjerovatno često biti haotične na poslu ili kod kuće, no morate zadržati raspored kako bi ostvarili cilj.

Raspored vam pomaže da naučite psa kada je vrijeme za nuždu. Njegovo tijelo će naučiti da zadrži ono što treba da izbaci dok mu vi ne dozvolite vani.

Ipak, zaboravljanje i nepoštovanje pravila šalje različite poruke, pa će pas biti često zbunjen koliko treba da izdrži.

Kažnjavanje

Nikada nije pametno kazniti psa tokom učenja. Pas ne razumije šta mu vi govorite. Kazne samo pokazuju da radi nešto pogrešno, pa tako ako obavi nuždu ispred vas, a vi vičete na njega, on će misliti da je i vršenje nužde pogrešno.

Pas će se tako kriti od vas po kući, na mjestima na kojim ne možete da ga vidite, u strahu da će ako ga vidite biti u opasnosti. To je definitivno problem koji ne želite da stvorite.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.