Istraživanje: Pseći njuh je i bolji nego što smo mislili

Svima je dobro poznato da je pseći njuh superioran u odnosu na ljudski, no istraživanje koje je objavljeno u Žurnalu komparativne psihologije pokazalo je da je i bolji nego što se mislilo.

Psi imaju veoma moćne njuške, pa njihov nos sadrži čak 220 miliona olfaktornih receptora. Ljudski, sa druge strane, ima tek pet miliona. Psi, naravno, mogu da osjete miris na mnogo većim distancama od ljudi, a njihove nozdrve mogu da rade nezavisno jedna od druge. To ne samo da im omogućava da osjete miris u daljini, već i da ga i lociraju.

No, iako to djeluje impresivno, riječ je o prilično poznatim informacijama za ljubitelje pasa. Ipak, istraživanje koje je objavljeno donijelo je i novu, malo poznatu informaciju. Naime, otkriveno je da psi koji prate miris mogu da u svom mozgu formraju i objekat koji traže. Drugim riječima, pas može da vizualizuje ono što traži.

Kako je teklo istraživanje?

Naučnici su stvorili dva moguća scenarija: Poslije praćenja mirisa ostavljenog jednim od dvije igračke, psi su našli ili igračku čiji je miris ostavljen, ili drugu igračku. U normalnom scenariju, psi nijesu uradili ništa neuobičajno, već bi pokupili igračku čiji je miris ostavljen.

Međutim, tokom testa je otkriveno da su psi oklijevali, stvarajući kratku pauzu, koju su stručnjaci objasnili riječima šta se ovo ovdje zaboga dešava. Drugim riječima, psi su tražili specifičan objekat i iznenadili su se kada su pronašli nešto drugo. Ipak, psi su poslije pauze nastavljali da traže objekat koji je odgovarao mirisu.

Naučnici pak ističu da je činjenca da psi mogu da vizualizuju objekte za sada bila nepotvrđena.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.