Cuko savjetuje: Kako održavati kožu i bore šar peija!

Šar pei spada u grupu rasa pasa koje zahtjevaju češće i intezivnije održavanje, posebno kada je u pitanju njihova koža. Bore koje ovaj cuko ima čine ga neodoljivim, ali i zahtjevnijim za održavanje.

S obzirom na bolesti kože koje postoje, važno je redovno održavanje bora kod ovog psa.

Prije svega, da bi koža i dlaka bile zdrave, važno je da svom ljubimcu dajete kvalitetnu hranu. Šar pei su podložni alergijama na hranu, od kojih se neke manifestuju kroz probleme kože, uključujući gubitak dlake i pretjerano češkanje. Takođe, kvalitetna hrana znači i sve elemente potrebne za pravilan razvoj psa.

Četkanje je takođe dio procesa održavanja kože. Kratka dlaka znači i četkanje koje bi trebalo da radite jednom nedjeljno, kao i povremena kupanja, ako se pas zaista isprljao.

Ukoliko ima neku bolest kože, šar pei će zahtjevati češće kupanje i četkanje. Savjete kod ovakvih slučajeva će vam dati vaš veterinar.

Bore psa čistite svakog dana sa bejbi vlažnim naramicama ili mekom krpom. Nakon čišćenja, uzmite suvu krpu i osušite temeljno bore.

To pomaže da spriječite „vlažnu bolest bora“.

Šar pei je posebno osjetljiv na buve, pa pratite njegovo ponašanje. Ukoliko počne da grize i žvaće svoju kožu, povedite ga kod veterinara, kako bi vam dao pravilan tretman.

Uši su takođe osjetljive kod ove rase, zbog vrlo uskog ušnog kanala, pa je to još jedna stvar na koju morate obratiti pažnju ukoliko ste vlasnik ove predivne rase.

Imate temu o kojoj želite da pišemo, a do sada nijesmo? Pošaljite nam vaš prijedlog na kontakt@cuko.me

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *