Cuko otkriva: Zašto pas ne uzima hranu?

Većina pasa će pojesti gotovo sve, u svakom trenutku i bez previše oklijevanja. Sa druge strane, postoje i psi koji i ne pokazuju previše entuzijazma za hranu, iako su naravno u manjini. Ipak, ako vaš pas ne pokazuje interes za hranu, digne njušku i odšeta, onda je moguće da je riječ o problemu, a evo i par razloga zašto se to dešava.

Zdravlje

Prije svega morate se uvjeriti da je vaš pas zdrav. Ako vaš pas ima dobar apetit, a onda se odjednom promijeni, to je nešto čemu odmah treba posvetiti pažnju. Veterinara morate posjetiti i kada počne da povraća ili ima dijareju.

Problemi sa zubima ili drugi problemi sa ustima mogu otežati unos hrane, čak iako pas to želi. Provjerite usta psa, jer otekline, izrasline, loši zubi, pa čak i predmet mogu da smetaju psu tokom uzimanja hrane.

Vrsta hrane

Ako se ne radi o zdravlju, onda bi trebalo da se okrenete hrani. Više osoba u kući, veći broj kolačića koje dobija vaš pas, mogu da poremete njegov sistem ishrane. Psi, ukoliko im dajete često kolačiće, shvatiće da su ukusniji od hrane koju inače konzumiraju, pa će i biti spremni da trpe glad, jer znaju da ih kasnije čeka ukusniji obrok.

Psu je potrebna balansirana nutritivna vrijednost, pa rutinu u ishrani koju formirate kada je pas mlad ne treba mijenjati. Kolačić su naravno, potrebni kako bi dresirali vašeg psa, no vodite računa da postoji balans.

Izbor nutritivnih vrijednosti u hrani je takođe bitan. Ne mijenjajte vrstu hrane koju dajete psu često, jer to može da mu poremeti digestivni sistem. Ako želite da promjenite marku hrane, uradite to polako, miješajući novu i staru vrstu hrane.

Šetnja

Pas da bi unio energiju, mora i da je potroši. Zbog toga je bitno da vaš cuko ima redovnu fizičku aktivnost. Ako je pas u kući tokom cijelog dana, to nikako nije dobro po njegovo zdravlje, a utiče i na unos hrane.

Zbog toga je bitno da psa šetate, jer će tako trošiti energiju koju kasnije nadoknađuje hranom. Zato, prije vremena za obrok, prošetajte vašeg psa.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.