Zašto se mačke zaglave na drvetu i kako ih spustiti?

Mačke su životinje poznate po svojoj gracioznosti i agilnosti, ali nikako nijesu uspjele da savladaju umijeće skidanja sa drveća. Zašto je to tako?

Katina Džons, vlasnica “Jones Animal Behavior” ustanove iz Roud Ajlenda, kaže da je razlog što se mačke penju na drveće najčešće sigurnost.

“Tu je i odnos lovac – lovina. Kao vješti lovci, mačke će takođe juriti plijen, bez shvatanja u šta su se zapravo uvailile. Naravno, tu je i pomenuta sigurnost, gdje visina predstavlja prednost u odnosu na predatora”, kaže Jones.

Zašto se onda ne mogu spustiti sa drveća?

Mačkama je lako da se popnu na drveće. Kandže su idealne za penjanje, ali je spuštanje mnogo teže.
“Mačke na drvetu imaju problem sa koordinacijom prednjih I zadnjih nogu. Pokreti na drvetu nijesu isti kao oni na koje je mačka navikla”, dodaje Suzan Bulanda, stručnjakinja za ponašanje mačaka.

“Većina mačaka će radije skočiti nego se spustiti sa visine. To će uvijek uraditi kada je kauč u pitanju, ali na drveću je visina često prevelika, i zbog toga se zaglave”.

Mirna Milani, veterinarka, konsultant i predavač u Nju Hempširu, kaže da je fizički mačka često u mogućnosti da skoči sa drveta.

“Ipak, one se nekada jednostavno plaše da skoče. Tu su najčešće dva razloga – strah od nečega što ih je natjeralo da se popnu na drvo ili nijesu navikle da budu vani”.

Milani dodaje i da su mačke kojima su kandže uklonjene podložnije da se zaglave na drveću, uz naravno i veće probleme da se na drveće i popnu.

Ukoliko se mačka zaglavi na drvetu, najvažnije je da vlasnik bude miran, kako ne bi uznemirio ljubimca.
Ako je na visini sa koje može skočiti, pokušajte da je namamite hranom. Ukoliko možete, popnite se ka njoj ili, ako je u blizini neko gradilište, kontaktirajte zaposlene kako bi vam pozajmili visoke merdevine.

Tu je uvijek i opcija poziva lokalnom azilu, koji bi trebalo da ima sredstva da asistira ljubimcu, ili vatrogascima.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *