Cuko objašnjava: Zašto mačke mrze vodu?

Ako ste vlasnik mačke, vjerovatno znate da vaš ljubimac mrzi vodu. Iako postoje određene rase koje vole vodu, lista onih koje je baš i ne vole je mnogo duža. Cuko.me vam donosi razloge zbog kojih je tako.

Ingrid Džonson, sertfikovani stručnjak za ponašanje mačaka ističe da je jedna od najbitnijih stvari njihov DNK.

“Neke mačke mogu biti zaintrigirane vodom, ali istorijski su se razvijale na suvom prostoru”, kaže Džonson.  Njena koleginca Pola Garber je saglasna. “Mačke generalno nemaju iskustva u plivanju, što je posljedica njihovih predaka. Moderne domaće mačke su evoluirale od mačaka koje su živjele u pustinji, i zbog toga nemaju iskustva sa vodom”.

Neke mačke ipak vole vodu

Postoje i mačke koje vole vodu. To su mačke koje imaju mnogo starije pretke od većine. Tigrovi i lavovi na primjer vole vodu, pa se često tigrovi mogu vidjeti kako plivaju od ostrva do ostrva. Ovi preci uslovili su da i određene pripitomljene mačke vole da se igraju u vodi. “Bengalske i savana mačke vole vodu. Imaju posude sa vodom kojim mogu da se poliju. Nekada ih mogu naći i ispod slavine kako uživaju u vodi koja pada po njima”, kaže Merilin Kriger, autorka knjige o mačkama.

Turski van i turska angora su mačke koje vole vodu. “Turske mačke imaju reputaciju da uživaju u vodi, a njihovo krzno je na neki način otporno na vodu”, kaže još jedna analitičarka ponašanja mačaka, Lana Frejli Rič.

Možemo li naučiti mačke da uživaju u vodi?

Mnogo je, pak, više mačaka koje ne vole vodu. Kriger kaže kako ih je moguće naučiti da vole vodu.

“Mačke se mogu naučiti na vodu, ali morate da počnete sa tim procesom dok su male. Postepeno ih učite da osjećaju vodu na krznu, šapama i na kraju cijelom tijelu. Vrlo je bitno da proces teče polako i konstantno, na način da se mačka ne uznemiri”.

Pola Garber saglasna je da proces treba da teče postepeno, te ističe da mačke treba nagraditi kada prođe kroz vodu. Frejli Rič ističe da bi vodu u kojoj treniramo mačku trebali da zagrijemo, te da budemo oprezni da ne forsiramo mačku, s obzirom da ne vole da im se naređuje i da ih prisiljavamo na nešto što ne žele.

Stručnjaci su pak saglasni da, ukoliko ne možete naučiti mačku da pliva, onda možete učiniti da uživaju u vodi. Ipak, napominju da u tome ne treba pretjerivati, jer genetički, mačke i voda nijesu pravi spoj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.