Stručnjaci upozoravaju: Vašu mačku vjerovatno hranite potpuno pogrešno!

Američka asocijacija ljubitelja mačaka izdala je saopštenje kojim objašnjava kako pravilno hraniti mačku.

Hranjenje mačke najčešće se događa na tri načina:

  1. otvorićete posudu ili kesicu sa hranom i vaš ljubimac će se u treptaju pojaviti, spreman za akciju,
  2. automatske hranilice koje doziraju hranu u tačno određeno vrijeme, što znači da mačka zna kada je vrijeme za hranu, pa će je čekati,
  3. vaša mačka će vas probuditi ili prekinuti u poslu mjaukanjem zahtijevajući svoj obrok.

Nijedan od pomenutih scenarija nije dobar za vašeg drugara, tvrde iz ove Asocijacije.

„Pravilni program hranjenja mora da bude prilagodljiv svakom domaćinstvu. Treba da sadrži sve potrebe mačke, poput onih za igru, lov, i mjesto gdje mogu da se osjećaju sigurno kako bi uživali u hrani i vodi“, kaže Tami Sadek, predsjednica Asocijacije.

Iz Asocijacije ljubitelja mačaka (AAFP) navode da većina mačaka koje žive u stanu ili kući imaju jedan ili dva velika obroka dnevno, bez uključivanja u obzir mačkinih energetskih potreba.

„Dodajte tome činjenicu da je moderna hrana vrlo laka za unos, dolazite do toga da ljubimci jedu brzo, što je recept za gojaznost“, ističu iz AAFP. Oni imaju i nekoliko prijedloga.

Igra i hrana

Potrudite se da smislite način na koji ćete spriječiti vašu mačku da hranu „usisa“ kroz par sekundi. AAFP predlaže da postavite hranu na nekolika mjesta u kući, kako bi mačka mogla da hranu unese sporije i uz potrošnju energije.
Ako je vaša mačka zdrava, postavite hranu na višim mjestima, kako bi izazov bio još veći.

Podijelite obroke

Uz potragu za hranom, obrok koji je bio dva puta dnevno podijelite tokom cijelog dana. Dok će potraga za hranom usporiti njen unos, raspoređivanje obroka će vam pomoći kada želite da odmorite, s obzirom da vas mačka neće „napadati“ i tražiti hranu.

Automatske hranilice mogu da pomognu u ovom procesu, no najbolje je da sami kontrolišete kada i koliko hrane unosi vaš ljubimac.

Pratite potrebe mačke

Mnogi vlasnici pasa ne znaju koliko kalorija njihova mačka zaista treba. Provjerite sa veterinarom količinu i marku hrane koju treba da dajete svom ljubimcu.

Pravilan unos kalorija znači i da će mačka biti zdravija i srećnija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *