Mačji dermatitis i kako ga liječiti

Jeste li primijetili svrabež i opsesivno timarenje kod vaše mačke? Ako se vaša mačka češe više nego uobičajno, moguće je da se radi o dermatitisu. Dermatitis je opšti pojam koji se odnosi na kožno zapaljenje. Ono je često prouzrokovano alergijama.

Kako da prepoznate dermatitis kod mačaka? Mačka koja ima dermatitis će se najverovatnije pretjerano češati, lizati ili čak gristi svoju kožu, čineći situaciju samo još gorom. Možete primijetiti lezije, crvenilo, kraste i opadanje dlake. Ponekad se može desiti da dlake potpuno otpadnu sa stomaka mačke. Sa druge strane, može se desiti da uopšte ne primijetite promjene na njenoj koži, pogotovo ako vaša mačka ima puno dlaka. Cuko vas savjetujete da redovno pregledate područje oko ušiju, jer se tu mačke najviše češkaju, pa ćete tu najprije uočiti ogrebotine.

Kako biste pravilno liječili dermatitis kod vaše mačke, potrebno je da veterinar odredi uzrok zapaljenja kože. Kao što smo naveli, dermatitis je posljedica neke od alergija, kao što su alergija na buve, hranu ili polen i buđ.

Dermatitis uzrokovan ujedom buve

Ovaj tip dermatitisa je čest kod mačaka koje vrijeme provode vani, a ne u kući i može se smatrati sezonskom alergijom, te su mačke najugroženije tokom ljetnjih mjeseci. Prilikom ujeda, buva ispušta pljuvačku, čiji sastojci izazivaju alergijsku reakciju. Srećom, ovaj tip dermatitisa se lako liječi. Kako biste vašu mačku oslobodili svraba, potrebno je da se riješite buva. Međutim, napominjemo vas da uvijek koristite isključivo terapiju koju je prepisao veterinar.

Potrebno je da budete uporni tokom liječenja, jer je ponekad potrebno tri do šest mjeseci da bi buve bile potpuno istrijebljene. Kako biste spriječili ponovnu pojavu alergije, savjetujemo vas da jednom godišnje vodite mačku na kontrolu kod veterinara.

Dermatitis uzrokovan alergijom na hranu

Alergija na hranu je još jedan čest uzročnik dermatitisa kod mačaka. Ovaj tip dermatitisa se može javiti ako je mačka alergična na određene proteine u hrani. Ono čega morate biti svjesni jeste činjenica da vaša mačka može razviti alergijsku reakciju na hranu u bilo kojem dobu života. To znači da se može desiti da vaša ljubimica odjednom postane alergična na hranu koju je do tada bez problema jela.

Da bi se moglo utvrditi da mačka zaista pati od ove vrste alergije potrebno je podvrgnuti je specijalnoj ishrani. Dijetalna ishrana može trajati od četiri do dvanaest nedjelja i zabranjeno je davati mački poslastice i hranu koja nije propisana specijalnom recepturom. Ukoliko se tokom dijete primijeti poboljšanje stanja kože, onda se može zaključiti da je riječ o alergiji na hranu i treba nastaviti sa korigovanom ishranom kako bi se mačka skroz oporavila.

Atopijski dermatitis

Atopijski dermatitis znači da se kod mačke razvija reakcija na neke od alergena iz njene okoline kao što su buđ, polen i trava. Ukoliko ispostavi da buve i hrana nijesu uzročnici dermatitisa kod vaše mačke, onda ona najvjerovatnije ima atopijski dermatitis. Ovu dijagnozu je teže uspostaviti kod mačaka nego kod pasa. Mačke mogu ispoljavati reakciju na sve iz njihove okoline, što otežava precizno utvrđivanje pravog uzročnika alergije.

Liječenje kod ovog tipa dermatitisa dodatno otežava činjenica da ne možete eliminisati baš sve iz prirodne okoline što ugrožava kožu vaše mačke, pa je vrlo često potrebno doživotno uzimanje lijekova. Kao antiflamatorni ljekovi se često koriste steroidi. Iako hronično korišćenje steroida može imati neželjena dejstva, većina mačaka ih dobro podnosi. U svakom slučaju Cuko vam predlaže da posjetite stručnjaka za veterinarsku dermatologiju.

Imajte u vidu da lezije na koži kod mačaka ne moraju uvijek značiti da je u pitanju dermatitis. Nažalost, može se desiti da ono što naizgled liči na dermatitis bude ozbiljnija bolest. Zbog toga je potrebno da sve promjene na mačjoj koži pregleda veterinar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *