Da li je normalno da mačka juri svoj rep?

Opšte je poznato da psi često jure svoj rep, a mnogi se iznenade kada vide da to čine i mačke. Da li samo kopiraju ponašanje svojih drugara pasa, ili je pak riječ o problemu?

Neke mačke jure svoj rep iz čiste zabave, poput pasa, kaže veterinarska Saša Gibson iz Konetiketa.

“To nije toliko čest slučaj kao kod pasa, jer postoji i niz medicinskih razloga za jurnjavu za repom. Nažalost, mačke rep jure najčešće zbog infekcije ili svraba koji nastaju alergijama”, kaže doktorka Gibson.

“Hiperestezija sindrom, koji izazivaju nervni krajevi, dovodi do grčeva repa. Poremećaj žlijezdi koji dovodi do kožnog oboljenja repa takođe može da zahtjeva pažnju veterinara”, dodaje Gibson.

Šta ako mačka juri i grize rep?

Doktorka Gibson savjetuje da u ovom slučaju odmah reagujete.

“Mačiji rep može da se vrlo lako inficira, što može dovesti do teškog procesa oporavka od infekcije. Bilo koju povredu repa, nastalu od vaše ili neke druge mačke, bi trebalo da odmah pogleda veterinar”.

Kako spriječiti mačku da juri rep?

Ako vaša mačka juri rep, a sumnjate na infekciju, hiperesteziju ili poremećaj žlijezdi, ODMAH bi trebalo da povedete ljubimca ili ljubimicu kod veterinara.

“Ako mačka jednostavno juri rep, ne grize ga i ne primjećujete nikakve povrede i promjene na repu, onda je vjerovatno riječ o dosadi. Ako vidite mačku da juri svoj rep, možete njenu pažnju usmjeriti na neku igračku ili laser”.

Doktorka Gibson kaže i da jurenje repa druge mačke nije poželjno ponašanje.

“To može biti igra, ali i agresija. Povrede koje mogu nastati znaju biti i ozbiljne, pa je važno da pratite govor tijela mačke. Ukoliko je ponašanje agresivno, razdvojite mačke”, zaključuje Gibson.