Cuko otkriva: Zašto mačke vole visinu?

Dok za nas ljude ormar ili frižider predstavljaju samo običan komad namještaja i kuhinjski uređaj, za mačke je to nešto mnogo više. Za njih to predstavlja ,,obećanu zemlju”, mjesto do kojeg moraju doći po svaku cijenu, a Cuko vam otkriva zašto je to tako.

Ako ste pomislili da mačke hrle da se popnu na vrh frižidera zato što se tamo možda nalazi neka hrana, pogriješili ste. Ono što zapravo privlači mačke je visina. Za razliku od pasa, koji vole čvrsto da stoje na zemlji, mace su bića koja vole sve tri dimenzije, a naročito visinu.

Svoju osobinu da se penju na visoke kuhinjske elemente i da se kače na zavjesu, današnje mačke cu naslijedile od svojih predaka. Divlje mačke, jednako agilne kao i vaša mezimica, su se pele po drveću kako bi imale što pregledniji pogled na svoj plijen. U divljini, tako visoko mjesto predstavlja skrivenu lokaciju za lov. Drveće na neki način predstavlja i zaštitu divljim mačkama da  i same ne postanu plijen za brojne predatore.

Iako vaš dom sigurno ne vrvi od hijena, ipak postoji potencijalna ,,opasnost”, koju treba konstantno nadgledati. Naravno da mislimo na pse i djecu, koji u jednom momentu postanu prava gnjavaža od koje mačke žele da pobjegnu, pa će potražiti najviše mjesto na koje mogu da se popnu i osjećaju sigurno.

Osim sigurnosti, najviše mjesto u kući do kojeg mačka može da dosegne, predstavlja i stvar prestiža. Ovo se posebno odnosi na domove u kojima boravi više mačaka, te će ona mačka koja označi takvo jedno mjesto u kući svojim, steći određeni status među drugim mačkama. Ona će imati ulogu ,,glavne” dominantne mačke u kući, pa će taj svoj ugled agresivno i braniti.

 Pošto smo utvrdili da visina za mačke znači sigurno i prijatno osjećanje, Cuko vas sajvetuje da obezbijedite svojoj mački vertikalni prostor u kući, kako bi je mentalno stimulisali.  Možete povećati vertikalni prostor pomoću visećih polica na zidovima, kako bi se mačke mogle penjati, a pritom vodite računa da ako imate više mačaka, svaka od njih mora imati svoju policu. Prozori su takođe zanimljiva teritorija za mace, ali morate biti pažljivi da balkoni i prozori budu zatvoreni, kako bi vaša ljubimica ostala bezbjedna.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.