Cuko upozorava: Toplotni udar kod pasa – kako ga prepoznati i spriječiti

Ljeto nam je sve bliže, a velike temperature su već pogodile naše područje. Toplota nije najveći saveznik naših ljubimaca, pa je potrebno obratiti posebnu pažnju tokom vrelih dana.

Psi se ne znoje poput ljudi, i vrlo lako se mogu pregrijati, što dovodi do toplotnog udara i brojnih ozbiljnih zdrastvenih problema, pa čak i smrti. Cuko.me vam zbog toga donosi signale koji upozoravaju na opasnost od ovog problema.

Teško disanje

Psi toplotu izbacaju kroz šape, ali i težim disanjem. Otežano disanje ima pak faze, pa je zbog toga važno da pratite ponašanje svog cuka.

Pas će prvo malo otvoriti usta, a kako se grije, tako će sve više otvarati usta i disati duboko. Jezik zatim natekne i pas ga drži sa strane. Ovo je praktično posljednja faza pred toplotni udar, pa je vrlo bitno da odmah rashladite svog psa.

Pretjerano izlučivanje tečnosti

Ako vaš pas pretjerano izlučuje tečnosti iz usta, to je pokazatelj da ima problema sa temperaturom. Pretjerano izlučivanje iz usta je odbrambeni sistem psa kod velike temperature.

Česti odmori i ležanje

Šetate vašeg psa tokom ljetnjeg perioda, a on svako malo legne da odmori? Jasan znak da na psa utiču vremenske prilike, i da mu je potrebno trenutno hlađenje i odmor.

Prije nego što psa uvedete u kuću, obezbijedite mu vode, kako bi se okrijepio i mogao da odmori.

Brz i nepravilan rad srca

Srce koje ubrzano “lupa”, kao i nepravilan rad srca tokom vrućina je još jedan znak da se pas “pregrijao”. Ubrzan rad srca je pokušaj tijela da pumpa što više ugrijane krvi ka ekstremitetima i od vitalnih organa, gdje može da napravi štetu.

Ako se ovo desi vašem psu, povedite ga odmah kod veterinara.

Kako spriječiti toplotni udar?

Kao i kod svih opasnih stvari u životu, prevencija je najbolji lijek. Pas tako treba da ima pristup svježoj vodi, kao i hladu. NIKADA ne ostavljajte svog psa u automobilu, čak i kada su prozori spušteni, jer temperatura za tren dostiže nivo koji stvara probleme našim krznenim prijateljima.

Ako imate pse sa ravnom njuškom, poput mopsa ili buldoga, uzmite u obzir njihovu jedinstvenu anatomiju koja čini da im toplo vrijeme teže pada.

Konsultujte se sa veterinarom kod dužih šetnja i putovanja. On će vam napraviti pravi program za aktivnosti koje planirate, kako bi i vi i vaš pas uživali.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.