Cuko otkriva: Zašto psi grizu svoj rep?

Pošto ne mogu da pričaju, psi komuniciraju svojim ponašanjem. Kada jure svoj rep, to i nije nešto što bi trebalo posebno da nas brine, no kada počne da ga grize, onda je moguće da je riječ o nekoj bolesti.

Prije svega, treba obratiti pažnju na buve ili crve. Alergija na buve znači da će pas neprestano gristi svoj rep, sve dok ne ošteti sopstvenu kožu. Crvi u predjelu anusa takođe izazivaju nelagodu kod psa, koji može početi da grize početak repa, što će svakako povećati problem.

Alergije iz okruženja i kožne alergije takođe mogu da izazovu zapaljenje kože ili dermatitis.  Kontakt sa drugim životinjama takođe može da izazove svrab, a rezultat je sličan kao i kod ljudi – i pas će početi da se češka.

Koža pasa može da bude osjetljivija od rase do rase, pa je potrebno redovno čistiti rep cuka.

Pas čestim češkanjem i grickanjem repa može da stvori otvorenu ranu, pa je pravovremeni tretman ključan u spriječavanju razvoja bakterija.

Pas rep može da grize i iz dosade, pa će tako pored grickanja repa često i izbucati vaš namještaj, odjeću, obuću. Ako psa ostavite predugo samog, oni će potražiti zanimaciju, a grickanje repa je i način da on privuče vašu pažnju.

Povrede takođe izazivaju žvakanje, lizanje i grickanje repa. Prelomi se čak nekada i ne vide golim okom, pa je potreban snimak u ambulanti.

Spriječiti grickanje repa najlakše je uraditi uz konsultacije sa veterinarom. Ukoliko je pas alergičan, veterinar će to vrlo brzo otkriti, pa će tretman biti mnogo lakši.

Pratite ponašanje vašeg psa i zbog povreda i ostalih nezgoda koje mogu izazvati grickanje repa, te zapamtite da je pravovremeno otkrivanje problema ključno u njegovom lakšem i bržem riješavanju.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *