Pet načina kojim vaš zec ili kunić komuniciraju sa vama

Komunikacija je bitan dio svake veze, što uključuje i onu između vas i vašeg zeca ili kunića. Cuko.me vam predstavlja pet načina kojim vam vaš ljubimac ljubimac pokazuje šta želi ili šta mu treba.
Neizmjerna sreća

Dramatičan prikaz sreće kod vašeg zeca ili kunića je vrlo česta pojava. Ljubimac će skakati, vrtjeti se i slično. On vam tim pokazuje da je vrlo srećan i uzbuđen što vas vidi. Ponavljanje ovakvog ponašanja samo pokazuje da je nivo sreće kod ljubimca veći.

Škripanje zubima

Zečevi škrguću ili škripe zubima u dvije situacije: kada su srećni i kada ih nešto boli. Kada vaš krzneni drugar škrguće zubima dok ga mazite to je dobar znak. Vaš ljubimac vam govori da je srećan i zadovoljan vašim „poslom“.

Ipak, kada zec počne da škrguće zubima glasno i konstantno, onda vam poručuje da ga nešto boli. Potvrdu za to ćete dobiti ako je njegovo tijelo napeto i agresivno, što govori da ga negdje nešto boli.

Češkanje bradom

Nemojte se uznemiriti ako vaš zec ili kunić češka bradu o neki predmet. Nije riječ o svrabu, već zec time pokazuje da „je ovo moje i ne diraj“!

Zečevi imaju mirisne tragove ispod brade kojim često označavaju svoju teritoriju.

Grickanje

Ako zec smatra da mu ne pružate dovoljno pažnje i ljubavi, onda će vas možda gricnuti.

Zečevi su socijalna stvorenja i traže komunikaciju. Grickanje je njegov način da pokaže da mu ne posvećujete dovoljno vremena. Ako vam grickanje smeta, reagujte glasno, što će zec shvatiti onako kako bi i trebalo – da vam takvo ponašanje ne odgovara i vremenom će prestati.

Ipak, ne zaboravite da do grickanja neće doći ako se igrate dovoljno sa vašim drugarom.

Ignoriše vas

Ovdje dolazimo do male kontradiktornosti. Naime, ako vas zec ignorište, to znači da vam vjeruje!

Zečevi su uvijek na oprezu i spremni da reaguju na najmanju opasnost. Ako vaš ljubimac provodi „običan“ dan, gdje jede i odmara u vašem prisustvu, bez traženja previše vaše pažnje, onda je to znak da vam vjeruje i da se osjeća sigurno uz vas.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *