Koliko dugo žive zečevi i kunići?

Vlasnici ljubimaca žele da njihovi mezimci žive što duže i zdravije. I dok je kod pasa i mačaka prosječan životni vijek poznat, za zečeve i kuniće to i nije slučaj.

Džudit Pirs, direktorica “Zečjeg društva” u San Dijegu, ističe da kunići žive duže od zečeva u divljini, ponajviše zbog uslova u kojim se nalaze.

“Kunići tako mogu da žive između osam i 12 godina, dok divlji zečevi generalno žive tek nekoliko godina. Razlog za to su bolesti, glad, ali i predatori”.

“Veće rase zečeva žive obično manje nego manje rase. Ipak, ne možete to generalizovati, jer se uvijek pojavi neka jedinka koja živi duže od druge”, dodaje Pirs.

Životni vijek zečeva i kunića se pak značno povećao u proteklom periodu, najviše zahvaljujući činjenici da sada postoje veterinari čija je struka liječenje i ishrana ovih ljubimaca.

Karolina Šarland, osnivač “Bunny Bunch”, ističe da se za 35 godina rada njene organizacije situacija znatno promijenila, te da danas ljudi koji imaju kuniće za kućne ljubimce mnogo bolje hrane svoje mezimce, ali ih i čuvaju od predatora.

Ona ističe i da se, pored dobre ishrane, život kunića može produžiti redovnom posjetom veterinaru, igračkama i mentalnom stimulacijom, kao i prostorom u kom će kunić moći da održi potrebnu fizičku aktivnost.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.