Četiri najčešća mita o održavanju akvarijumskih ribica

Ribice se nalaze među popularnim kućnim ljubimcima, jer mnogi smatraju da su lake za održavanje. Međutim, vlasnici vrlo često prave greške upravo zbog pogrešnog razmišljanja o jednostavnosti održavanja akvarijumskih ribica.
Mit: Ribice ne žive dugo

Većina ribica živi od tri do pet godina, međutim postoji i pregršt onih vrsta koje žive duže, npr. zlatna ribica može živjeti čak i do dvadeset godina. Zato je preporučljivo da dobro istražite svaku vrstu ribice prije nego što se odlučite da ih držite. Svaka vrsta ima posebne potrebe i način održavanja, a to što neke vrste uginu ranije je najčešće posljedica neinformisanosti vlasnika o pravilnom održavanju.

Mit: U redu je držati ribice u okruglim staklenim posudama

Staklene posude su sve popularnije ,,stanište” ribica, a posebno za zlatne ribice. Međutim, staklene posude predstavljaju katastrofalan izbor za dom vaše ribice, jer su male i ne mogu da sadrže dovoljno vode. Ove posude imaju malu površinu vode u poređenju sa njihovom zapreminom, što znači da je to nedovoljna površina potrebna ribama za važnu razmjenu gasova. Ribicama je potreban kiseonik, a ova vrsta ,,akvarijuma” će ih ugušiti. Mnogo bolja opcija su pravougaoni akvarijumi.

Mit: Vodu iz akvarijuma je potrebno mijenjati svakog dana

Kako ribice jedu i vrše nuždu u istom okruženju, voda u akvarijumu će biti prljava. Ta prljavština obično sadrži nepojedene ostatke hrane, i razne vrste otpada, koji mogu da učine da se vaše ribice razbole i uginu. Međutim, morate da odolite želji da svakodnevno mijenjate vodu u akvarijumu kako biste održavali ribe zdravim.

Ako odjednom promijenite vodu u akvarijumu, to izaziva promjene u sastavu vode, na šta će ribice pokušati da se naviknu, što u njihovom organizmu ipak može prouzrokovati stres, bolest i na kraju uginuće.  Umjesto da dnevno mijenjate vodu, počnite tako što ćete mijenjati oko 10 – 15 % vode nedjeljno. To će omogućiti ribicama da se polako ali sigurno priviknu na promjene u hemijskom sastavu vode u kojoj borave.

Mit: Filteri su nepotrebni

Filteri su veoma važni ukoliko želite da vaša ribica poživi. Oni su od suštinskog značaja za održavanje akvarijuma čistim, jer uklanjaju ostatke hrane, otpad, organske materije koje su u procesu propadanja, opasne hemikalije i plutajuće čestice. Ako se takve materije ne uklone iz akvarijuma, nastaju toksini kao što su amonijak i nitrati, te može doći do trovanja ribica amonijakom i na kraju uginuća.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *